POSVAJANJE DJECE GAY PAROVA

Nevladine udruge ogorčene izjavom ministrice Opačić

05.04.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Organizacije civilnog društva smatraju potrebnim reagirati na izjavu ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić u emisiji 'Paralele' na temu 'Posvojiti dijete', emitiranoj na HTV-u 4. travnja 2012, u kojoj upozorava na opasnost stigmatizacije djece ukoliko se 'istospolnim parovima dozvoli posvajanje', naglašavajući pritom da su nezbrinuta djeca već ionako dovoljno stigmatizirana, pa da bi takav vid posvojenja uzrokovao daljnju stigmatizaciju

Organizacije supotpisnice:

Amnesty International Hrvatske
GOLJP – Građanski odbor za ljudska prava
BABE! – Budi aktivna. Budi emancipiran.
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
SDF – Srpski demokratski forum
LORI – Lezbijska organizacija, Rijeka
FADE IN
Cenzura Plus
Udruženje Zagreb Pride
Udruga Eko-Zadar
Ženska udruga – „IZVOR“
CroL - Udruga za medijski aktivizam
Centar za mirovne studije
Kuća ljudskih prava

'Istovremeno, u Hrvatskoj neka djeca već godinama žive u 'istospolnim', jednoroditeljskim, a katkad i lezbijskim ili gay obiteljima, koje su nastale smrću jednog od partnera, raskinućem heteroseksualne veze, jednoroditeljskim usvajanjem ili medicinski potpomognutom oplodnjom. Minstrica Opačić na ovaj način, 'argumentom' o skrbi za dobrobit djece, zapravo samo perpetuira diskriminatornu praksu potvrđivanjem sveprisutnih stereotipa i predrasuda u društvu kao neupitnih, ne nudeći pritom nikakvo rješenje', navodi se u priopćenju 14 nevladinih udruga.

Ukoliko zaista postoji strah od stigmatizacije, tada se zasigurno treba usredotočiti na društvo koje je u očima ministrice Opačić glavni problem i prepreka za legalizaciju ovog vida usvajanja, smatraju oni. Pukim konstatiranjem da negativne pojave postoje zapravo se prihvaćaju nasilje, diskriminacija i homofobni stavovi, navodi se dalje. 'Baziranjem legislative na takvim temeljima legitimira se pasivan odnos prema negativnim društvenim obrascima, što predstavlja veliku opasnost za daljnji društveni razvoj i vrijednosnu integraciju u zajednicu zemalja EU-a', smatraju ove nevladine udruge.

Postoji li stvarna briga vladajuće koalicije i želja da se suprotstave nasilju, međuvršnjačkom nasilju i homofobiji, tada bi, navodi se, umjesto restriktivnih odredbi i potvrđivanja diskriminacijskih praksi prema određenim skupinama građana i građanki, više energije trebalo uložiti u stvaranje temelja za ravnopravno i tolerantno društvo. 'Za takvo nešto nužno je ispuniti jedan od ključnih preduvjeta - uvođenje građanskog i demokratskog obrazovanja u formalni školski sustav, što bi suštinski doprinijelo smanjenju ukorijenjenih predrasuda i stigmatizacije', kaže se u priopćenju.

Podsjetili su ministricu Opačić na riječi njezine stranačke kolegice Biserke Perman, zastupnice u Hrvatskom saboru, izgovorene 2006. Ggodine: 'Interes djeteta je da bude voljeno i da ima dom, a to mu jednako mogu pružiti istospolno orijentirane osobe kao i heteroseksualci.' ' To bi trebalo biti putokaz ministrici Opačić koja sada ima moć i može bitno utjecati kreiranjem zakona i svojim primjerom na promjenu stavova građana i građanki Republike Hrvatske', poručilo je 14 nevladinih udruga.