NA PUTU PREMA DOLJE

Vlada gubi potporu za gospodarsku, socijalnu i vanjsku politiku

05.04.2012 u 17:21

Bionic
Reading

U okviru redovitog mjesečnog istraživanja javnog mnijenja CRO Demoskop, provedenog početkom travanja na uzorku od 1.300 ispitanika, koje provodi agencija Promocija plus, Vlada RH uživala je potporu 58,3 posto hrvatskih građana, što je za 3,8 posto slabija podrška od one u ožujku

U analizi podrške pet glavnih područja Vladine politike u mjesec dana, od posljednjeg mjerenja, četiri su politike doživjele pad potpore: gospodarska, vanjska, socijalna i borba protiv korupcije. Jedino područje koje je bolje ocijenjeno su javne financije.

U usporedbi s prvim mjerenjem Vladinih politika iz veljače ove godine Vlada je u svih pet područja zabilježila slabiju podršku (najveći je pad potpore za gospodarsku politiku, i to od 11,5 posto).

Snižavanje potpore politici Vlade RH vidljivo je i iz školske ocjene koja je nastavila kliziti i drugi mjesec zaredom. Naime, u prvom je mjerenju iz veljače Vlada je za svoj rad od hrvatskih građana ocijenjena čvrstom trojkom (3,1), da bi nakon toga ocjena počela kliziti najprije na 2,94 u ožujku i sad na 2,69 početkom travnja. Najbolju ocjenu Vlada bilježi među glasačima dvije stranke Kukuriku koalicije: SDP 3,36 i IDS 3,41, a najslabiju među glasačima HSP-a (1,92).

Predsjednik Josipović bilježi ocjenu od 3,74, što je za 0,13 posto slabiji rezultat od onog zabilježenog početkom ožujka.
Hrvatski je sabor za svoj rad ocijenjen najslabijom ocjenom od početka mjerenja, 2,61.