STUDENTI ODGOVARAJU MINISTRU

Za Primorca je rješenje skidanje tuđih glava

24.04.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Predstavnici Nezavisne studentske inicijative, koja od ponedjeljka blokira Filozofski fakultet u Zagrebu, poručili su na konferenciji za novinare ministru Draganu Primorcu da se njegovo poimanje odgovornosti svodi na skidanje tuđih glava

Ministar se dosjetio odgovoriti na upućeni zahtjev za besplatnim visokoškolskim obrazovanjem tako što je studentima Filozofskog fakulteta bacio dekana i prodekana kao žrtvu, u očitoj nadi da će time stvar bit riješena. Studenti su još jednom ponovili da oni ne žele povrat školarina, nego potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja za sve građane koji zadovolje uvjete upisa.

Studenti su razotkrili bit još jedne izjave ministra Primorca, u kojoj je on optužio oporbenu stranku da je režirala studentske prosvjede.

'Za ministra je formuliranje zahtjeva za obranom socijalnih prava i jednakosti zamislivo samo kao režirana akcija u nedostojnom politikantskom ratu između njegove i stranke s druge strane stranačkih barikada. Jedan aspekt ove akcije je i javno razotkrivanje arogantne logike stranačkih vrhuška, za koje izvan njihovih internih pozicijskih podmetanja postoji samo inertna masa kojom se manipulira, ali koja ni u kojem slučaju ne može postati i sama subjekt artikulacije političkih i društvenih ciljeva. Ministar Primorac je pokazni primjerak te arogancije', kažu studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Studenti su na Plenumu odbili bilo kakvu varijantu pregovora ili razgovora s Ministarstvom, a posebno imenovanje svojih predstavnika imenom i prezimenom. Iza svih akcija, tvrde, stoje odluke koje donosi Plenum, pa ministra Primorca i rektora Aleksu Bjeliša pozivaju da dođu k njima na Plenum, gdje će moći razgovarati o svemu.

Studenti također ustraju na tome da je njihov jedini zahtjev, koji je jasno istaknut i artikuliran od prvoga dana blokade fakulteta, ujedno i minimum zahtjeva ispod kojeg neće ići.

Blokada bi zbog toga mogla potrajati sve dok se ti zahtjevi ne ispune, pa ako je potrebno i mjesecima.

S obzirom na to da se na Fakultetu svaki dan pušta glazba i sve pomalo sliči na neki festival, pa ih se optužuje da su svi oni loši studenti koji ne žele učiti, predstavnici inicijative su odgovorili da previše studenata sudjeluje u blokadi i radu Plenuma da bi ih se moglo optužiti za tako nešto.

O prigovorima da bi njihova blokada mogla utjecati i na sadašnje maturante i rokove s kojima su oni suočeni, rekli su da bi upravo oni trebali biti najzainteresiraniji da ova blokada uspije i da ostvare cilj za koji se bore.