EU OBVEZA

Nema više prodaje stanova bez energetskog certifikata

Bionic
Reading

Sve nove zgrade u Hrvatskoj, za čiju gradnju ili uporabu će se dozvole izdavati nakon 31. ožujka, ove godine, morat će imati energetski certifikat, kazala je Margareta Zidar iz Energetskog instituta 'Hrvoje Požar' na skupu 'Energy Efficiency 2012.'.

No sve zgrade javne namjene, veće od tisuću četvornih metara, morat će pribaviti taj certifikat već do kraja godine. U planu je da se ta obveza proširi s vremenom na one do 500 kvadrata, a na kraju i na one od 250. Za građane će ova obveza postati stvarnost nakon 1. srpnja iduće godina kada Hrvatska stupi u EU, piše Poslovni dnevnik

Prema europskim regulativama, na tržištu se neće moći naći ni jedna zgrada, kuća ili stan koji nemaju energetski certifikat. Za sada još ne postoji ovlašteni energetski certifikatori, no napravljen je pravilnik i algoritam prema kojem će se izračunavati kategorije potrošača.

'Postoji 10 institucija koje će davati ovlasti certifikatorima. Uvjet da bi se tko bavio tim poslom je VSS tehničkog smjera, pet godina iskustva te položen ispit', pojašnjava Zidar.

Za sada nije poznata cijena certifikacije, no Saša Marenjak s Fakulteta strojarstva i brodogradnje tvrdi da će ona ovisiti i o softveru koji će određivati koliko će vremena ovlašteni certifikator potrošiti na obradu jedne zgrade.

Postojat će dvije energetske zone, kontinentalna i mediteranska, te u svakoj po osam kategorija učinkovitosti raspona potrošnje od 15 do 250 kWh po kvadratu godišnje.