OSTOJIĆ MIJENJA ZAKON

Pušači se vraćaju u hrvatske restorane?

Bionic
Reading

I restorani bi u dogledno vrijeme mogli dobiti dozvolu za pušenje, ali samo u dobro ventiliranom prostoru, poručila je ovih dana Vlada na svom Twitter profilu, odgovarajući na kritike twitteraša na račun rigoroznog režima nepušenja u hrvatskim restoranima

Europske države se u sve većoj mjeri priklanjaju austrijskom modelu, gdje svaki ugostitelj sam odlučuje o zabrani pušenja. Tamo se u dobro ventiliranim prostorima u restoranima smije pušiti, a takvo se rješenje može očekivati i kod nas, poručili su iz Vlade.

Po austrijskom modelu, dozvoljeno je pušenje čak i u restoranima uz dobru klimatizaciju, dakle i u zatvorenim, ali potpuno klimatiziranim (ventiliranim) prostorima. Naglašavamo 'dobro ventiliranim' (što će se provjeravati i nadzirati). Iskustvo je pokazalo da se mnoge europske zemlje tome okreću.

Iako je i sam pobornik austrijskog modela, ministra zdravlja Rajka Ostojića ovakva je najava zatekla, a hoće li se, i kada, liberalizacija zabrane pušenja provesti u praksi, u prvi mah nije znao odgovoriti. No, uoči sjednice Vlade je imao konkretniji odgovor. 'Zabrana pušenja nije polučila nikakve rezultate, model je pun rupa, a mnogi ugostitelji trpe štete. Sigurno ćemo donijeti novu odluku', rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

Iz Vlade su najavili kako bi u idućih 18 mjeseci trebali donijeti odluku u novom modelu spomenutog zakona.

Podsjetimo, vlasnici restorana, koji od uvođenja zabrane pušenja naglašavaju koliko im je ugrozila poslovanje, navijaju za primjenu austrijskog modela, odnosno za pravo da sami izaberu hoće li u svojim objektima dozvoliti uživanje u cigaretama.