PRVI PUT

Kotoromanović pokazao javnosti oklopnjake Patria

04.04.2012 u 21:37

Bionic
Reading

Ministar obrane Ante Kotromanović, američki senator Mark Begich i veleposlanik SAD-a u RH James B. Foley obišli su danas Vojni poligon Eugena Kvaternika u Slunju gdje su ih primili načelnik Glavnog stožera OSRH Drago Lovrić i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinc.

Gosti su s vojnim čelnicima održali kratak sastanak zatvoren za javnost, a potom je u izjavi za novinare Mark Begich izrazio zadovoljstvo što se u Hrvatskoj osobno uvjerio kako se uspješno troši novac SAD-a za zajedničke mirovne misije i suradnju unutar NATO-snaga.

Foley je izrazio zadovoljstvo što je NATO pozvao Hrvatsku u članstvo jer se u prošle tri godine Hrvatska iskazala kao vrlo dobra članica. Također je izrazio zadovoljstvo što je Oružane snage posjetio i senator Begich - ne samo zato što je hrvatskog podrijetla i zato što je član senatskog Odbora za vojna pitanja, nego zato što je zaslužan što je Hrvatska dobila 2,5 milijuna dolara za uništavanje 3700 tona zastarjelog streljiva i oružja te za izgradnju skladišta za pohranu takvog oružja.

Ministar obrane Ante Kotromanović zahvalio je gostima na pomoći i potpori, posebno za opremanje skladišta za rashodovano streljivo i neeksplodirana borbena sredstva kojih, kako je rekao, imamo mnogo, a u dogledno vrijeme trebat će ih uništiti.

Pošto su gosti otišli, ministar obrane Kotromanović, načelnik Glavnog stožera Drago Lovrić te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske Dragutin Repinc bili su na demonstraciji oklopnih vozila "Patria", što je, rekao je Lovrić, prvi put da su se ta vozila pokazala javnosti sa svim svojim mogućnostima borbenog djelovanja.

Ministar Kotromanović rekao je novinarima da je "Patria" dobro borbeno vozilo, moderno opremljeno, te da je Hrvatska vojska potpuno savladala njegove mogućnosti.

Na pitanje jesu li vojnici savladali sve "Patrijine" mogućnosti, Kotromanović se našalio te rekao kako je Hrvatska vojska u Domovinskom ratu "svladala tehniku koju nije imala, a kako ne bi sada ovladala tom tehnikom u miru".

Drago Lovrić objasnio je da će već ovog mjeseca hrvatska oklopna vozila "Patria" sudjelovati na vojnoj vježbi u Njemačkoj te da će već od 1. srpnja imati dežurstva u europskoj borbenoj skupini koju čine oružane snage Njemačke, Hrvatske, Češke, Austrije, Irske i Makedonije.

Govoreći o nekoliko oblika uspješne suradnje hrvatskih Oružanih snaga sa SAD-om, Dragutin Repinc istaknuo je da se hrvatski vojnici osposobljavaju na 20 visokomobilnih višenamjenskih vozila na kotačima (HMMWV) iz donacije SAD-a kako bi se koristili tim vozilima u Afganistanu. Prije je naša vojska odlazila na uvježbavanje u Njemačku, a sada se ono provodi u Hrvatskoj,rekao je.