GRADONAČELNIK VARAŽDINA

Odakle toliki troškovi, pa koristimo bicikle

04.04.2012 u 17:56

Bionic
Reading

Lošom i neprihvatljivom analizom ocijenio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš nedavno istraživanje agencije Stratego prema kojoj je Varaždin najskuplji među deset promatranih gradova

'Mislio sam najprije da je to prvotravanjska šala, no na kraju smo se bacili na analizu košarice od 4.429,40 kuna. Varaždin je najskuplji jedino po pitanju troškova prijevoza, što je nemoguće. Varaždinci puno koriste aute i bicikle, a mjesečno na kartu jedna osoba, ako se vozi dva puta dnevno, može potrošiti 300 kuna', rekao je Habuš, podsjetivši da troškovi prijevoza prema provedenim analizama iznose gotovo 1.500 kuna, što je skoro dvostruko više od ostalih gradova.

Po troškovima prehrane, kako pokazuje istraživanje, Varaždin je jeftiniji samo od Zadra, ali Habuš upozorava da i to građani mogu uzeti s rezervom.

'Cijene su različite u različitim dućanima. Smatram ipak da Varaždin pruža najviše za primjerenu cijenu. U kulturi i sportu postigli smo visoki standard. Tu su Gradski bazeni, sportska dvorana, Špancirfest... Osim toga, radimo na smanjenju komunalne naknade, razgovaramo s Termoplinom kako bi se riješio problem grijanja', rekao je Habuš, ali nije odgovorio zašto u Zagrebu za članarinu u gradskoj knjižnici plaćaju 50 kuna, dok u Varaždinu treba izdvojiti 120 kuna.

Dok varaždinski gradonačelnik dvoji jesu li troškovi života uistinu tako veliki kako pokazuje istraživanje, priznaje da su Varaždinci među onim najslabije plaćenima u Hrvatskoj. Prosječna plaća u Varaždinskoj županiji već nekoliko godina kreće se oko 3.500 kuna, dok prosječno primanje stanovnika Varaždina nije poznato.

'Tu smo najniži u rangu i to je problem. Teško je na to utjecati jer smo kraj koji stoji na industriji u kojoj su plaće takve kakve jesu. Ali pozitivno je da to sami zarađujemo', dodao je Habuš te najavio posebne gradske analize.