SLIKA ODMAH SKINUTA

Milanovićev ured ukrasili akvarelom s motivom srpske pobjede

04.04.2012 u 12:03

Bionic
Reading

Kad je premijer Zoran Milanović prošlog tjedna zamolio da u kabinetu zamijene dvije umjetničke slike, zaostale iz mandata Jadranke Kosor, nije ni slutio što će ga sljedeće jutro dočekati na južnom zidu kabineta. Nemalo se iznenadio kada je na zidu svog ureda ugledao lijep akvarel Otona Ivekovića, najpoznatijeg po epskom opusu hrvatskih povijesnih događaja, ali s potpuno krivim motivom: srpskom pobjedom nad Bugarima u Prvom svjetskom ratu

Iz prašine depoa sjedišta Vlade, 30 godina nakon što je posuđena iz Moderne galerije, Milanoviću su donijeli umjetničku sliku 'Bitke kod Kajmakčalana', srpske pobjede nad Bugarima iz rujna 1916., u jeku Prvog svjetskog rata, izvijestio je Jutarnji list

Premijer, navodno, osoblju Banskih dvora nije zamjerio za taj propust. Slika je, uz uobičajene isprike, promptno skinuta i vraćena u spremište. Vijest o propustu osoblja Banskih dvora prenijela je većina medija u regiji.

Slučajni previd je, doznaje Jutarnji, nastao jer nitko od hrvatskih kustosa ispod cijene od 5.000 kuna nije htio dati savjet ljudima koji rade u Banskim dvorima. Posudbu slike Saboru prije 30 godina odobrio je Željko Grum, ravnatelj Moderne galerije koji je na čelu te institucije bio do 1989., prije Igora Zidića i Biserke Rauter Plančić.

Među više od 60 slika, koliko ih je Saboru posudila Moderna galerija, Ivekovićeve su dvije: uz pejzaž, tamo je i slika' Trenkovi panduri' (Trenkove pandure osnovao je 1741. barun Franjo Trenk uz podršku kraljice Marije Terezije). Oton Iveković (1869. - 1939.) najpoznatiji je kao slikar povijesnih prizora. No između 1915. i 1918. bio je na bojišnicama na Soči, u Galiciji i u Srbiji, bilježeći scene iz vojničkog života.