MINISTAR KOTROMANOVIĆ

'Dostavili smo sve dokumente o Patriji DORH-u'

03.04.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Kriminalistička policija istražuje tko je u Uredu predsjednika u vrijeme Stipe Mesića navodno primio mito od finske Patrije kako bi ta tvrtka dobila posao u Hrvatskoj. Istražuje se ugovor iz 2007. o kupnji 84 oklopna vozila vrijedna 112 milijuna eura. Ministar obrane Ante Kotromanović je kazao kako nema informacija da je DORH zatražio razgovor s ikim iz njegova ministarstva, ali da MORH stoji na raspolaganju državnim institucijama za sve što im bude trebalo

'Mi smo dostavili sve dokumente koje su tražili od nas. Vidjet ćemo je li to bio ili nije čist posao. Stojimo na raspolaganju državnim institucijama za sve što im treba', prokomentirao je najnoviji moment u slučaju Patria ministar obrane Ante Kotromanović

'Nemam informacije da je DORH zatražio razgovor s ikim iz MORH-a', dodao je Kotromanović.

'Što se tiče samih vozila, mi smo zadovoljni njima i s te strane nema problema. Ali ovo što se događalo prije, o tome Ministarstvo ništa ne zna i volio bih da se to što prije utvrdi', naglasio je ministar Kotromanović.


Mediji su izvijestili kako je USKOK u istrazi o navodnom mitu pri kupnji oklopnih vozila finske Patrie 'skoknuo' i do Ureda predsjednika na Pantovčaku. Gore navodno traže knjigu ulazaka na Pantovčak kako bi provjerili optužbe austrijskog posrednika finske Patrije Wolfganga Riedla, koji je izjavio da se, u vrijeme kad se odlučivalo o nabavi oklopnjaka, susreo s nekim ljudima iz ureda tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića.

Mediji navode da je Riedl u svom iskazu naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je dao mito, a nakon toga hrvatski istražitelji krenuli su u provjeru tih navoda.Prema medijskim napisima, Ured predsjednika je bio uključen u proces nabave oklopnih vozila, a Mesić je, kao vrhovni zapovjednik, bio dobro upoznat sa svime što se u vezi s tim događalo te je po svojoj funkciji direktno mogao utjecati na izbor proizvođača. Tomislav Jakić iz Mesićevog ureda Hini je kazao kako su posljednji medijski napisi 'toliko prozirni i prizemni da ne zaslužuju komentar'. Dodao je kako nema nikakve informacije o slučaju Patria i kako ih USKOK nije kontaktirao.

Vlatko Cvrtila, savjetnik za obranu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i član povjerenstva koje je na natječaju 2007. godine odabralo finsku Patriju kao najbolju tvrtku od koje je valjalo kupiti oklopna vozila, za tportal kaže kako je uvjeren da policija, koja ovih dana češlja Ured predsjednika, ne može naći ništa sporno u vezi s tim natječajem.

Iz ureda aktualnog predsjednika Ive Josipovića za Hinu su kratko poručili da su, sukladno Zakonu o kaznenom postupku i Zakonu o USKOK-u, radnje koje se prije i za vrijeme istrage poduzimaju tajne.

Istraga o slučaju Patria krenula je iz Finske čiji je Nacionalni ured za istrage 2009. priopćio kako policija sumnja da je 'novac dan državnim službenicima i osobama koji donose odluke 2007.' nakon potpisivanja ugovora MORH-a i Patrije. Državno odvjetništvo RH je 2010. s finskim i austrijskim državnim odvjetništvom osnovalo zajednički istražni tim.