DOSTA NAM JE PING-PONGA

Biciklisti ustali protiv zagrebačke vlasti i policije

02.04.2012 u 20:43

Bionic
Reading

Zagrebački Sindikat biciklista za utorak je najavio prosvjede ispred Gradskog poglavarstva i MUP-a kako bi upozorio na njihovu odgovornost za nepotrebna policijska globljenja biciklista, neprikladnu infrastrukturu, nedovoljnu sigurnost biciklista u prometu i druge biciklističke probleme

'Tražimo, kao prvo, hitan početak izgrađivanja kvalitetnih biciklističkih staza uz brze ceste ili usporavanje prometa motornim vozilima tamo gdje nije moguća izgradnja staza! Tražimo, kao drugo, da nas policija kvalitetno zaštiti na kolnicima, ako nas ne žele vidjeti na nogostupima i kažnjavaju zbog vožnje po njima! I kao treće, tražimo izmjenu nadležnih zakona kako bi se biciklizam poticao i bicikliste štitilo, a ne obeshrabrivalo i kažnjavalo!'

Ova tri jasno i glasno formulirana zahtjeva koji su se danas pojavili na Facebook stranici Sindikata biciklista, u obliku poziva svim zaljubljenicima pedaliranja gradom da im se pridruže, ponovit će se i sutra, ali uživo i uz pomoć zviždaljki i zviždaljki na dvije lokacije, u obliku čak dva prosvjeda zaredom. Prvi će se održati pred zgradom Gradskog poglavarstava od 17 do 17.30 sati, kada će prosvjednici svoja tri zahtjeva Poglavarstvu uručiti pismeno, a nakon toga i pred zgradom policije u Heinzelovoj ulici, u 18 sati. Biciklistima je očito dozlogrdilo biti predmet šikaniranja i od gradskih vlasti koja ih nadležnim zakonima tretira kao 'nužno zlo' u prometu i od policije koja ih kampanjama poput nedavne – 'Očistimo pločnike od biciklista', besmisleno juri po gradu i kažnjava globama zbog nepoštivanja propisa.

U nekoliko sati se, od oko 7.000 fanova Facebook stranice Sindikata biciklista, pozvanih da se pridruže sutrašnjem prosvjedu, odazvalo i dolazak potvrdilo njih preko 1.000. Sutra se tako, sudeći po ovom zaista značajnom odazivu, može očekivati da će se na ulice masovno sliti nekoliko tisuća biciklista. U tekstu objavljenom na profilu Sindikata pozvani su zamoljeni da se najstrože pridržavaju propisa. 'Neka svi, ali baš svi koji dođu svojim biciklom poštuju SVA PRAVILA. Ako na vašoj ruti postoji biciklistička staza - koristite je. Kad staza prestaje, prijeđite na cestu ili gurajte bicikl. Ako nije označen prijelaz na cesti - siđite i gurajte. Ako staze uopće nema, vozite desnim rubom kolnika. Ako trebate pritisnuti gumb na semaforu - siđite s bicikla i pritisnite gumb. Ovaj 'teatar apsurda' bit će zabavan i indikativan za to koliko je suludo očekivati poštovanje pravila bez da su za to stvoreni uvjeti', stoji u pozivu prosvjednicima.

'Kad smo se žalili na lošu situaciju sa stazama za bicikliste, postalo je jasno da sve institucije peru ruke. Predstavnici Grada kažu da bicikliste globi MUP te da oni nisu odgovorni za to. Predstavnici MUP-a pak kažu da samo provode zakon i da se žalimo Gradu na manjkavost infrastrukture', zaključuju na svom profilu 'sindikalisti' koji su na sebe uzeli zadaću neslužbeno zaštititi prava biciklista, ističući da, iako vole ping-pong, ne vole da ga prozvani igraju s njihovim živcima, ali i živcima građana koji također imaju pravo na svoje pješačke zone.

Prosvjed je (iako, kako su napisali u pozivu, nemaju ništa protiv ping–ponga) nazvan Anti ping-pong prosvjed jer je očito vrijeme da se ove dvije institucije nađu na kavi, soku ili partiji ping-ponga i da se dogovore kako riješiti problem manjkavosti infrastrukture s jedne strane i besmislenosti poštivanja zakona s druge strane.