IZMJENE ZAKONA

Vrdoljak kreće s legalizacijom bespravnih objekata

02.04.2012 u 16:48

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Ivan Vrdoljak danas je na prvoj konferenciji za novinare u ministarstvu predstavio izmjene Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojima se želi omogućiti legalizaciju što većeg broja nelegalno izgrađenih objekata.

Ministar Ivan Vrdoljak istaknuo je kako nakon današnjeg predstavljanja izmjena, koje su donesene u prvih sto dana rada vlade i ministarstva, kreće javna rasprava putem koje se želi utvrditi "jednostavan, efikasan i što pravedniji zakon" koji bi, očekuje, u svibnju mogao ići u vladinu proceduru, a zatim prije ljeta i u Hrvatski sabor. Najavio je da će u sljedećih nekoliko tjedana napraviti desetak javnih tribina po cijeloj državi.

U odnosu na sadašnje zakonsko rješenje, omogućuje se legalizacija zgrada na površinama izvan građevinskog područja u zaštićenom obalnom području mora u pojasu do 70 metara, na poljoprivrednom zemljištu koje spada u kategoriju osobito vrijedno obradivo i vrijedno obradivo te na površinama gospodarske i zaštitne šume te šuma s posebnom namjenom.

"Teško je postići apsolutnu pravdu. Desecima i desecima godina se u ovoj zemlji gradilo ilegalno, bilo je dosta nereda u uređenju prostora", rekao je Vrdoljak i naglasio kako se želi postići da Hrvatska bude uređena zemlja.

Najmanju će se naknadu, kazao je, plaćati za pomoćne i poljoprivredne objekte, onima koji su u građevinskom području naknada će biti malo veća, onima koji su izvan građevinskog područja još malo veća, a najveća će biti za objekte gdje se, kazao je, vrijednost objekta legalizacijom najviše diže, a to je 70 metara do mora.

"Jednostavnije, brže i pravednije. I nisu potrebna sredstva da se sve plati prije same legalizacije, nego ćemo dati šansu da svoj sada ilegalni objekt sutra pretvore u legalan, a nakon toga idu u sva plaćanja", kratko je Vrdoljak opisao izmjene zakona.

Zamjenica ministra Ana Mrak Taritaš rekla je kako u ovom trenutku u ministarstvu ima 34 tisuće rješenja za rušenje. "Sami izračunajte, kada bi godišnje rušili tisuću objekata, koliko nam godina treba za to. Imajući to na umu mi smo napravili izmjene zakona da olakšamo cijeli postupak dobivanja rješenja i ljudima omogućimo da što jednostavnije legaliziraju svoje građevine", rekla je i navela da su građevine koje se mogu legalizirati podijeljene u četiri grupe - zahtjevne, manje zahtjevne, jednostavne i pomoćne.

Novina u prijedlogu je lakše legaliziranje jednostavnih građevina (drvarnice, pomoćni objekti do 50 kvadrata). Uz uvjet da je osnovni objekt na parceli legalan, legalizirat će se na način da se na kopiji katastarskog plana ucrta njihova pozicija, dobiva se rješenje o izvedenom stanju i plaća se jednokratna naknada u iznosu oko 1000 kuna.

Legalizacija i dalje nije moguća u parkovima prirode, nacionalnim parkovima, koridorima i objektima od javnog interesa, istaknula je, ali, dodaje, na takvim prostorima postoji mogućnost tzv. "uvjetne legalizacije" ako se za to dobije potvrda mjerodavnih tijela.

Produžen je rok za predavanje zahtjeva o legalizaciji do 30. lipnja 2013., a oni koji su u ovom trenutku "u postupku" moći će birati što će im biti povoljnije - legalizacija po odredbama sadašnjeg zakona ili po izmjenama i dopunama.

Rješenje o legalizaciji se dobiva kada se utvrdi je li predana sva potrebna dokumentacija i za to nije potrebno platiti odmah cijelu naknadu već samo prvu ratu za zadržavanje objekta u prostoru. "Dakle, samo oni uvjeti koji su vezani uz zadržavanje objekta u prostoru. To je velika novina jer se po sadašnjem zakonu mora platiti i vodni i komunalni doprinos", kazala je Mrak Taritaš.