AKTIVISTI IZBEZUMILI PSA

Golf klub proglasio se žrtvom terorizma

24.04.2009 u 10:29

Bionic
Reading

Golf&Country Club Zagreb (GCCZ) proglasio se žrtvom terorizma dan nakon što je prosvjed Zelene akcije kraj tamošnjih terena kulminirao napadom psa čuvara golf igrališta na kamermana RTL Televizije i aktivista Zelene akcije

ZAGREB - Incident se dogodio izvan ograđenog terena golf kluba, u trenutku kada su aktivisti udruge u sklopu kampanje protiv Zakona o igralištima za golf simbolično iskopavali rupe za sadnju mladih stabala, podsjeća Novi list. Policija je najavila podizanje prekršajne prijave protiv zaštitara koji je pustio psa na ljude, a ustupljena je i TV-snimka za potrebe istrage. Pas je obojicu ugrizao za ruku.

'Žao nam je kamermana koji je stradao prilikom terorističkog napada na naše vlasništvo. Pas nije bio nahuškan na okupljene, nego je bio izbezubljen motikama i aktivistima maskiranima u bijele uniforme', izjavila je za Novi list Sonja Jelača u ime Uprave GCCZ-a, izrazivši nevjericu da je osim kamermana bio ozlijeđen i aktivist.

Iz Zelene akcije je odmah nakon prosvjeda potvrđeno da je pas u istom napadu ugrizao i aktivista, no da je daleko teže ozljede zadobio član ekipe RTL Televizije Boris Kavić. Uprava, iako je izrazila žaljenje, još nije sigurna hoće li sankcionirati svog zaposlenika, no Kavić će zasigurno podići privatnu tužbu.

'Uprava tek treba odlučiti što će učiniti. Policija će odraditi svoj posao, a mi ćemo se konzultirati s odvjetnicima oko štete koju smo pretrpjeli zbog ometanja posjeda. Naime, prosvjednici su bili s vanjske strane ograde, ali i dalje na našem terenu, budući da ograda ne prati točno granice našeg vlasništva', kazala je Jelača pozivajući 'u vremenu krize na potrebu za konstruktivnim dijalogom, a ne destrukcijom'.

Golf & Country Club Zagreb posljednji se put pojavio u žiži interesa javnosti kad je tamošnjih 55 luksuznih vila, formalno izgrađenih za rekreativce i sportaše, građevinska inspekcija proglasila ilegalnima, s obvezom rušenja. Rješenje Inspekcije doneseno je početkom 2008. godine, no od tada se ništa nije dogodilo. Početkom ove godine donesen je Zakon o golf igralištima, koji omogućava gradnju na takvim terenima, ali i olaka izvlaštenja vlasnika poljoprivednih zemljišta u korist investitora koji se odluče za takve projekte. Zakonito doneseno rješenje o uklanjanju nezakonitih objekata u Blatu tako se zbog birokratske lijenosti danas našlo u formalno-pravnoj dubiozi. Mediji su otkrili brojna zvučna imena korisnika bajkovitih vila – suce, direktore multinacionalnih kompanija i ostale.