RATNI ZLOČIN U GRUBORIMA

Pusić: Postoje ozbiljne sumnje da je Beneta ubijen

02.04.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Tri nevladine udruge - Documenta, Građanski odbor za ljudska prava i Centar za mirovne studije - zatražit će temeljitiju istragu smrti Igora Benete, jednog od okrivljenih za zločin u Gruborima počinjenog nakon Oluje, jer smatraju da postoji niz ozbiljnih indicija koje upućuju na kontradikcije u policijskom poslu

Izjavu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, koji je prije nekoliko dana rekao da je slučaj smrti bivšeg specijalnog policajca Igora Benete zaključen, odnosno da se nedvojbeno radi o samoubojstvu, u nevladinim organizacijama okupljenim u Kuću ljudskih prava smatraju - ‘malo ishitrenom’.

‘Kontradikcije upućuju na to da bi se slučaj trebao detaljnije ispitati jer se radi o sumnji da je čovjek ubijen. Sve to ima veze sa suđenjem za zločin u Gruborima, jer je svima jasno da je najjednostavnije prebaciti svu odgovornosti na mrtvaca. Postoje ozbiljni razlozi da se sumnja u događaje kako ih prikazuje izvještaj MUP-a’, upozorio je Zoran Pusić iz GOLJP-a.

Podsjećajući na kronologiju događaja koji su prethodili smrti Igora Benete, pronađenog obješenog prije skoro godinu dana u šumi kod sela Otrić, Pusić ukazuje na anonimne pozive Benetinoj supruzi u kojima su je uvjeravali da joj je suprug ‘na sigurnom’. Potom je i naveo priče o navodnoj kupnji užeta o koje je Beneta nađen obješen, kao i na činjenicu da leš pronađen kod Otrića punih pet mjeseci nije identificiran, iako je supruga ubrzo nakon nestanka prijavila da je posljednji put viđen upravo tamo.

‘Nadzorom istrage koju je 20. ožujka ove godine naložio ministar Ostojić nije ispitan čovjek koji je krunski svjedok u tom slučaju, a koji je vozio Igora Benetu do mjesta gdje su se rastali i gdje je posljednji put viđen živ’, tvrdi Pusić.

I po mišljenju Sandre Benčić iz Centra za mirovine studije postoje sumnje da ‘policija nije dobro obavila posao, odnosno da su rezultati istrage kontradiktorni, nejasni i ne upućuju na jasne rezultate’.

‘Mnogi su mislili da se zatvaranjem policijske istrage slučaj zatvara i da ne postoje procesna sredstva kojim bi se istraga mogla otvoriti, no to nije točno. DORH bi u ovom slučaju imao i obavezu pokrenuti nepristranu i samostalnu istragu slučaja upravo zbog izuzetnog značenja u kontekstu suđenja za ratne zločine’, rekla je Sandra Benčić.

Pozvala se i na Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava koja, kod slučajeva sumnje u zataškavanja ili prikrivanja tragova, odnosno ometanja istrage ubojstva, traži obavljanje nove te neovisne, nepristrane i pravovremene istrage neovisnog tijela.

‘To neovisno tijelo mogao bi biti DORH, jer ima i druge načine prikupljanja dokaza, samostalnog saslušavanja svjedoka, ali i široke ovlasti. Nije nužno da im netko podnese kaznenu prijavu zbog sumnje na ubojstvo ili ometanje istrage, nego oni zbog vlastitih spoznaja koje imaju mogu pokrenuti takvu vrstu istrage’, objasnila je Sandra Benčić.

Teršelič: Na potezu je DORH

Vesna Teršelič iz Centra za suočavanje s prošlošću - Documenta upozorila je da se ‘Hrvatska bori s teškim naslijeđem neprocesuiranja ili zakašnjelog procesuiranja ratnih zločina’. Navela je podatak po kojem ‘do danas u Hrvatskoj nema nijedne pravomoćne presude zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u tijeku i nakon Oluje’.

‘Važno je da institucije pokažu kako mogu napraviti iskorak od dosadašnjih postupanja. Ostaje otvoreno pitanje hoće li institucije imati dovoljno snage za istragu smrti Igora Benete koja neće ostaviti širok prostor sumnje ili će u svojoj neučinkovitosti nastaviti tradiciju 90-ih’, rekla je Teršelič poručujući da je ‘na potezu DORH’.

Najavila je da će, ukoliko se to ne dogodi i DORH i/ili policija uskoro ne najave provedbu takve vrste istrage, nevladine udruge biti primorane tražiti intervenciju Europskog suda za ljudska prava, posebice zbog zaštite dokaza, ali i zaštite svjedoka.

Zoran Pusić je i ustvrdio da bi se ‘veteranske udruge trebale zainteresirati za taj slučaj da se na kraju istjera istina o ratnim zločinima koji blate Domovinski rat, a posebno ovakav zločin kao što se dogodio u Gruborima’.

‘U ovom slučaju se radi o ozbiljnim sumnjama da je jedan bivši specijalni policajac mučki ubijen iz vrlo prizemnih razloga, odnosno postoje indicije koje ukazuju kako je verzija samoubojstva vrlo upitna. To je nešto što mi se čini da nije samo stvar nevladinih organizacija, nego stvar cijele hrvatske javnosti, a posebno udruga veterana’, zaključio je Zoran Pusić.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu vodi se proces protiv optuženih Frane Drlje, Bože Krajine, a do konstatiranja smrti i protiv Igora Benete, zbog ratnog zločina u zaseoku Grubori. Prema optužnici, tereti ih se za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, odnosno ubojstvo šestero civila srpske nacionalnosti počinjeno 25. kolovoza 1995, dakle 20-ak dana nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.