IVO BALDASAR, KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA SPLITA

SDP-ovo oružje protiv Keruma: smiren, civiliziran i malo dosadan

02.04.2012 u 09:41

Bionic
Reading

Nikad ranije, više od godinu dana uoči izbora, SDP je objavio koga namjerava poslati u utrku za mjesto gradonačelnika Splita: na megdan Željku Kerumu izaći će današnji gradski vijećnik Ivo Baldasar, diplomirani pravnik sa solidnim iskustvom u turizmu. Politikom se bavi petnaestak godina, no šira javnost upoznala ga je tek u posljednje tri, otkako u Gradskom vijeću smireno balansira između čudnovatih predstavnika Kerumove vlasti i jurišnika u vlastitim redovima. Splitski SDP, naime, vrlo je žestok u kritikama gradonačelnika, no u odsudnim trenucima znao mu je spašavati kožu

Baldasar, koji se sam predstavlja kao 'proizvod gradskog odbora SDP-a', u dosad zabilježenoj povijesti nikada nije povisio glas ili izgubio živce, pa predstavlja potpunu suprotnost stranačkim kolegama koji posljednjih godina teatralno i više-manje neuspješno pokušavaju dokazati da u Splitu oporba nije klinički mrtva. On je uvijek staložen i racionalan, a čini se da će upravo to biti lajtmotiv njegove kampanje - najavio je da će 'vratiti Split gdje pripada' jer želi 'civilizirani i urbani Split kakav je nekad bio, bez psovanja i omalovažavanja'. Od ostalih prioriteta najavio je, očekivano, 'gospodarstvo, gospodarstvo i gospodarstvo'. U splitskim prilikama zvuči gotovo pa dosadno.

SDP ovaj put nije imao problema oko određivanja vlastitog kandidata za gradonačelnika jer je Baldasar bio jedini - za razliku od 2009. godine, kada je Zoran Milanović splitskom ogranku nametnuo Ranka Ostojića pa su u sjedištu na Bačvicama likovali nad njegovim porazom. Sve do danas vuku se repovi sukoba vrha stranke i splitskog gazde Marina Jurjevića, vade se dokazi njegove suradnje s Kerumom, a nakon što je vrlo tijesno i uz navodne nepravilnosti Jurjević konačno porazio Ostojića na prošlim unutarstranačkim izborima - Milanović je evidentno digao ruke od Splita. Zbog zadovoljavanja stranačke i regionalne kvote početkom godine pozvao je Baldasara na mjesto pomoćnika ministra turizma, no predomislio se kad je shvatio da je ovaj praktički jedini mogući kandidat za bitku za Banovinu - Jurjeviću, naime, ne pada na pamet izložiti svoje ime i prezime okrutnom sudu birača.

Premda je ova stranka u dvadeset godina demokracije gotovo konstantno bila na vlasti, mjesto gradonačelnika imala je tek manje od dvije godine: početkom dvijetisućitih sveučilišni profesor Slobodan Beroš podijelio je mandat s notornim Miroslavom Buličićem. U ostalim slučajevima skrivali su se iza nekad jakog HSLS-a, koji se srozavao od Velimira Terzića, preko Nikole Grabića do Ivana Škarića i, na koncu, Buličića. Najveće ambicije pokazali su upravo s Ostojićem, kada za izbore nije bila zadužena 'stara garda' s Bačvica, a za idućih godinu dana iz Zagreba su ipak dobili odriješene ruke - Baldasarovu kandidaturu osobno je blagoslovio i Milanović, vjerojatno i njega zanima kako će izgledati Jurjevićevo podnošenje računa.

Na lokalnim izborima u svibnju iduće godine splitski SDP će se morati boriti na dva fronta: s jedne strane morat će otvoriti frontalni rat s Kerumom, a s druge neutralizirati glasne kritičare s nevladine scene, koji mu prigovaraju tihu koaliciju sa živopisnim gradonačelnikom i njegovom obitelji. Gradski HDZ ionako je u raspadu, ostale stranke praktički ne postoje, pa se čini da SDP izbore doista dobiva tek ako mu se vlast doslovce pokloni na dlanu. A ni to, znamo iz iskustva, nije uvijek sigurno...