JPS I DINAMARIN

Postignut dogovor o zbrinjavanju pomoraca

24.04.2009 u 10:03

Bionic
Reading

Ante Maras i Robert Ježić dogovorili su suradnju, vodeći prije svega računa o pomorcima čija su radna mjesta osigurana u JPS-u i Dinamarinu

RIJEKA – Na sastanku u Zagrebu koji je bio kruna višednevnih kontakata Ante Marasa i Roberta Ježića, dogovorena je zajednička suradnja. Vodilo se prije svega računa o pomorcima čija su radna mjesta osigurana u JPS-u i Dinamarinu, pa to prosvjed čini potpuno besmislenim. Postignut je dogovor da JPS zadržava remorkerski biznis i svojom infrastrukturom (privez i odvoz), dugoročno osigurava flotu Dinamarina, a Dinamarin se pritom obvezuje da će u svom razvoju surađivati na ispunjenju svih dogovorenih ciljeva, doznaje Novi list iz Dinamarina.

Nakon što su iz Ine obaviješteni da je posao na dužobalnom prijevozu naftnih derivata dobila tvrtka Dinamarin, pedesetak radnika i pomoraca Jadranskog pomorskog servisa okupilo se u četvrtak na riječkoj Rivi Boduli na prosvjedu na kojem su iskazali svoje nezadovoljstvo i strah za radna mjesta s obzirom da JPS-ovi tankeri, prenijeli su pomorci, već dvadeset dana stoje vezani. Prosvjedni skup pomoraca popraćen je sirenama s JPS-ovih remorkera 'Venus', 'Mak' i 'Rijavec'.

Prema riječima zapovjednika i zamjenika predsjednika Radničkog vijeća u JPS-u Krešimira Bosanca i njegovog kolege Marijana Mustaća, postoji opravdana bojazan da bi bez posla moglo ostati između 80 i 90 ljudi. Mustać i Bosanac posebno su istakli kako su JPS-ovi tankeri u proteklih dvanaest godina obavili više od 8.000 putovanja za potrebe Ine, bez ijednog incidenta, piše Novi list.

'Danas kada se sa svih strana poručuje da se sačuvaju radna mjesta, kada dolazi do pada prometa, dupliraju se kapaciteti brodova i uništava tvrtka i naša egzistencija. Nije plaćeno ni ono što smo prevezli u siječnju. Kako ćemo dobiti plaću', zapitali su se pred okupljenim novinarima. Pomorci JPS-a upozorili su da već dvadeset dana Ina ne prodaje gorivo brodarima u riječkoj luci jer, prema njihovim tvrdnjama, nemaju ga čime dostaviti, a JPS se ne poziva za prijevoz.

Zaposlenici i pomorci JPS-a zatražili su od odgovornih u Ini, te resornih Ministarstava mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva rada i socijalne skrbi te pravosudnih organa da im pomognu i preispitaju pravilnost Ininog natječaja o dužobalnom prijevozu naftnih derivata. JPS-ovim pomorcima na skupu se pridružio i tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Predrag Brazzoduro