Hrvatska M31 GLOBALNI KOLEKTIV

I Hrvati prosvjedovali protiv kapitalizma

Nezadovoljni građani prosvjedovali su danas i u Hrvatskoj, na Europski dan akcije protiv kapitalizma, protiv tog, kako smatraju, destruktivnog ekonomskog političkog uređenja u kojem se kriza koristi samo kao izgovor za srozavanje radničkih prava, dok društvene podjele postaju sve veće, a građani sve nesigurniji

Antikapitalističkim prosvjedima koji se održavaju diljem Europe pridružilo se nekoliko stotina građana u Zagrebu koji su se u 13 sati okupili u parku Zrinjevac, nakon čega su krenuli u prosvjednu šetnju.

Organizator pokreta M31 kolektiv u proglasu je upozorio da se od početka krize građane uvjerava da će banke i korporacije snositi dio tereta, ali se u stvarnosti događa suprotno jer se kriza koristi kao izgovor za zatiranje radničkih prava, veću eksploataciju radnika i ugrožavanje egzistencije građana.

Napominju da su na brojnim summitima Europske unije uvedene hitne mjere štednje koje bi trebale spasiti kapitalizam, pri čemu politička oligarhija, krupni kapitalisti i mediji uvjeravaju građane da će nestati recesija, kolaps i masovno siromaštvo ako te mjere dadu učinak.

Smatraju da uzrok krize nije u lijenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu, te da se ne radi samo o krizi kapitalizma, već je u krizi u sam kapitalizam kojem su građani samo trošak i višak. Pritom upozoravaju da dok jedni uvećavaju svoj kapital i političku moć, život drugih postaje sve nesigurniji, siromaštvo raste, a društvene podjele sve su veće.

Drže da će destruktivna logika kapitalizma biti reproducirana sve dok joj se građani ne odupru te da Dan akcije protiv kapitalizma može biti prvi korak u tom pravcu.

Iako se kriza u pojedinim zemljama različito manifestira, organizatori poručuju da svi građani imaju isti cilj, odnosno ne žele spasiti kapitalizam, već ga žele nadjačati.

Pod sloganom 'Nećemo plaćati vašu krizu' Europski dan akcije protiv kapitalizma održava se u brojnim europskim gradovima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još