POSLJEDNJA MJERA

'Oduzimat ćemo djecu u konfliktnim razvodima'

30.03.2012 u 18:29

Bionic
Reading

Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih te potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti, najavila je da će se izmjenama Obiteljskog zakona omogućiti oduzimanje djece u konfliktnim razvodima brakova, kada roditelji zlostavljaju i traumatiziraju djecu

Gostujući u emisiji 'Intervju tjedna' na Soundsetu povodom prvih sto dana Vlade, Milanka Opačić izjavila je da se nada dovršetku Obiteljskog zakona do kraja godine.

'Nažalost, imamo mnogo konfliktnih razvoda brakova, zbog nedostataka mehanizama u zakonu, pa cijenu plaćaju djeca, koja su zlostavljana od oba roditelja jer se neodgovorno prepucavaju preko leđa djeteta. I onda djeca odrastaju bez jednog roditelja jer mu drugi roditelj ne dopušta da vidi dijete. Uvest ćemo medijaciju kao metodu razgovora među posvađanim roditeljima, a onom roditelju koji ustraje na tome da drugom roditelju uskrati da vidi dijete, oduzimat ćemo djecu', izjavila je Opačić.

Osvrnula se i na problem dugotrajnog posvajanja djece. Ministarstvo će objediniti sve podatke o točnom broju djece u domovima i broju posvajatelja u jedan ručno izrađen registar, prenosi Soundset. Jedan odjel bavit će se isključivo pitanjem posvojenja, najavila je Opačić. Regulirat će se, odnosno ozakoniti, i status dadilja.

'Dadilje će morati proći određenu edukaciju na instituciji poput Pučkog otvorenog učilišta. Imat će socijalno, mirovinsko osiguranje, da se to napokon legalizira i da te žene imaju neku vrstu sigurnosti', rekla je ministrica.


Osvrnula se Opačić na još niz aktualnih pitanja, među ostalim i na raspravu o novom Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji. Na pitanje može li u proces krenuti i žena bez partnera, odgovorila je da može ići na umjetnu oplodnju ako je riječ o liječenju bolesti.

'Meni je jako drago da smo, nakon dvije godine borbe za zamrzavanje zametaka, uspjeli. To je zlatni standard u liječenju neplodnosti. Hoće li biti zamrzavanja jajnih stanica ili zametaka, to će procjenjivati medicinska struka. Zakon ne rješava probleme istospolnih zajednica. To je prvenstveno medicinski zakon', istaknula je Opačić, dodajući da očekuje burne reakcije Crkve na regulativu.

Milanovićeva 'tiha diplomacija'

Na pitanje vidi li uopće premijera, postavljeno u svjetlu vrlo rijetkog pojavljivanja Zorana Milanovića u medijima, Opačić je napomenula da se on bavi tihom diplomacijom.

'Pa premijer je u Vladi. Naravno da ga vidim. Radi svoj posao, koordinira. Ima jednu drugu vrstu posla, za razliku od nas koji smo svi puno veći operativci. On je netko tko donosi odluke, prva je osoba u komunikaciji sa svim svjetskim državnicima i njegov posao se svodi na komunikaciju s veleposlanicima, predstavnicima drugih zemalja', zaključila je Opačić.