KOSOR O LAŽNOM RASTU BDP-A

'Neka Popijač i Statistički zavod objasne grešku'

30.03.2012 u 15:04

Bionic
Reading

Obzirom na netom ustanovljeni propust Državnog zavoda za statistiku koji je u podacima za 2011. gospodarski pad predstavio kao gospodarski rast, novinari su Jadranku Kosor kao tadašnju premijerku upitali osjeća li se zbog toga odgovornom, a ona je odgovornost prebacila na Đuru Popijača i sam Zavod

'Podatke, kao što znate, radio je Zavod za statistiku koji je neovisno tijelo. Čak ni ja kao premijerka nisam mogla dobiti podatke prije nego što su oni objavljeni. Odbijam bilo kakvu odgovornost', rekla je Kosor. Novinarima je poručila da pitanja postave tadašnjem ministru gospodarstva Đuri Popijaču, koji je bio nadležan za Zavod.

Naime, Jutarnji list je objavio kako je Državni zavod za statistiku (DZS) pogriješio kada je naveo da je BDP lani narastao 0,2 posto. Prava istina je bila da je pao.

Revidirani podaci su pokazali da je umjesto navedenih 5,8 milijardi eura deficit zapravo dosegnuo 6,7 milijardi eura. Kako su već ranije uvidjeli da podaci ne štimaju, analitičari Hypo banke su procijenili da je Hrvatska lani imala pad od 0,4 posto. Konačna brojka znat će se 2. travnja, za kada je DZS najavio objavu novih podataka.