NADBISKUPIJA O CJENIKU

'Don Mikić je čovjek originalnih ideja i dobre nakane'

30.03.2012 u 14:09

Bionic
Reading

Nakon što se u medijima pojavio cjenik/poslovnik rada don Petra Mikića, župnika Župe Kraljice neba i zemlje iz Ploča, kojima je ucjenjivao djecu, priopćenjem se oglasio Nadbiskupski ordinarijat u Splitu koji kaže da se posebno 'izostanak s nedjeljne mise ne može iskupljivati novcem'

Ordinarijat napominje da obveze koje se plaćaju za krizmu iznose 80 kuna, od čega 50 za župne troškove, a 30 za krizmatelja.

'Sve druge financijske obveze vezane uz krizmu neprihvatljive su i odudaraju od duha očinstva kojim bi svećenik trebao pristupati svojim vjernicima. Ne mogu se pogreške i nesavršenosti pokrivati kunama, a poglavito izostanak s nedjeljne mise iskupljivati novcem', navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, don Mikićevu cjeniku/poslovniku navodi se da, ako se do datuma koji je krizmanik odredio, ne donese potvrda za kuma, svaki dan zakašnjenja se plaća 10 kuna, kumovi krizmanika moraju dati dar Crkvi, ako se s molbom zakasni do predviđenog datuma, svaki dan kašnjenja se plaća 10 kuna, ako imate brata ili sestru koji ne idu na vjeronauk, onda se ne možete krizmati, muškarac koji se ošiša na ćelavo neće se moći krizmati itd.

Ordinarijat napominje da don Mikića 'šira javnost poznaje kao čovjeka ponekad originalnih ideja, s dobrom nakanom u korijenu, no, način provedbe ponekad može biti izazovan i neprihvatljiv'.

'Svako vezanje podjele sakramenata uz novčane darove ili kazne odudara od samoga duha milosti Božje kojoj se u sakramentu otvaramo.

Stoga ponovno pozivamo sve svećenike da ljudima pristupaju milosrdnim srcem kako ne bismo zamračili ljepotu vjere čiji smo službenici, a ne gospodari.

Dužnost nam je ispričati se svima koji zbog nesavršenosti nas svećenika trpe kakve neugodnosti. Želimo da pogreške jednih pomognu drugima da ih ne ponavljaju', zaključuje se u priopćenju Ordinarijata.