BEZ DALJNJEG VRDANJA

HAC poslušao Komadinu i raspisao natječaj

29.03.2012 u 14:19

Bionic
Reading

Uprava Hrvatskih autocesta, nakon istupa resornog ministra Zlatka Komadine koji je najavio da će tražiti poništenje spornih imenovanja u HAC-u, danas je poništila odluke o imenovanjima direktora sektora za građenje, naplatu cestarine te pravne i opće poslove, kao i ugovore o radu koji su sklopljeni s još dvoje novih radnika te raspisati natječaje

Natječaji će biti raspisani u roku od 15 dana putem objave u dnevnom tisku, kaže se u priopćenju HAC-a.

Riječ je o zaokretu jer je HAC u ponedjeljak objavio kako nema zakonsku obvezu provođenja javnog natječaja kod zapošljavanja već je ta obveza propisana samo za popunu radnih mjesta u državnoj službi - tijelima državne uprave, pravosudnim i srodnim tijelima, sukladno Zakonu o državnim službenicima.

HAC je to objavio početkom ovog tjedna reagirajući na medijske napise o nezakonitom zapošljavanju u tom javnom poduzeću.

Ministar Komadina u ponedjeljak je od te tvrtke zatražio izvještaj o spornim imenovanjima direktora, a novinarima je danas potvrdio da će tražiti poništenje imenovanja.

'Tražit ću poništenje imenovanja ili sankcioniranje ako ne ide u tom pravcu', potvrdio je Komadina.

Podsjetimo, mediji su prije tjedan dana otkrili da je HAC zaposlio pet direktora bez ikakvih javnih ili internih natječaja. Odlukom Uprave na mjesto direktora Sektora za pravne i opće poslove imenovan je Željko Struški, za direktora Sektora za građenje postavljen je Jože Ladika, Milan Stanković novi je direktor Sektora za održavanje, Dijana Stipnišek direktorica je za financijske i ekonomske poslove dok je na mjesto direktora Sektora za naplatu cestarine imenovan Zoran Klarić. Ladika, Struški i Klarić u HAC su došli izvana, a ostalo dvoje izabrani su iz kuće. Osim toga, uz direktore sektora, bez natječaja zaposleni su i vozač predsjednika Uprave Dražena Guština te tajnica člana Uprave Narcisa Delsase.

Od svih imena u medijima je najviše zazvučalo ono Zorana Klarića, bivšeg direktora Autoceste Rijeka-Zagreb od 2002. do 2005. Njegovo imenovanje povezuju s ministrom financija Slavkom Linićem, čiji je Klarić jedan od kartaških partnera.

Iako je najavio poništenje imenovanja i zapošljavanja, Komadina smatra da zakon nije prekršen.

'Pravno-formalno je to čisto, ali ja to tako ne bih napravio. U takvim situacijama se raspiše natječaj jer nema nikakve žurbe', zaključio je Komadina.