MILANKA OPAČIĆ

'Svi neplodni imaju pravo na umjetnu oplodnju'

29.03.2012 u 16:53

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg predstavljanja prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnju u javnost su stigle zbunjujuće poruke. Ministar zdravlja Rajko Ostojić najprije je objasnio je da će i žene bez partnera moći na umjetnu oplodnju. No, nakon samo pet sati ministar je reterirao: na pitanje HTV-ove novinarke otvara li to mogućnost lezbijkama da imaju djecu, rekao je: 'Ma ne, to definitivno ne znači. Prerano je još govoriti o tome.' Danas pak, Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih, istaknula je kako će pravo na medicinski potpomognutu oplodnju imati svi koji imaju problema s neplodnošću

'Prvenstveno želim istaknuti zadovoljstvo jer smo nakon dvije godine borbe uspjeli zamrzavanje zametaka kao jedan zlatni standard u liječenju neplodnosti staviti u zakon. To je ujedno i najvažnija stvar u stvari u izmjeni ovog zakona, odnosno novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Drugo treba znati da je riječ o zakonu koji osigurava, ustvari, svakom trećem paru u Hrvatskoj koji se liječi od neplodnosti da može koristiti sve medicinske metode - riječ je dakle prvenstveno o medicinskom zakonu o liječenju neplodnosti. Nije, dakle, riječ o zakonu koji regulira neki drugi zakon, odnosno zakon o istospolnim zajednicama', pojasnila je Milanka Opačić. Na pitanje podržava li da lezbijke prođu tretman o medicinski potpomognutoj oplodnji, Opačić je kazala: 'Ovo je medicinski zakon, svatko tko ima problema s neplodnošću, što je bolest, ima pravo koristiti sve ono što ovaj zakon omogućava svima onima koji se bore s tim problemom'.

'Tematiku prava istospolnih zajednica regulira Zakon o istospolnim zajednicama. Taj zakon ne treba miješati s onim o medicinski potpomognutoj oplodnju jer ovdje je riječ samo o liječenju neplodnosti', pojasnila je Opačić.

Na potpitanje misli li da se zakon treba zadržat na parovima ili treba omogućiti pravo na umjetnu oplodnju i osobama bez partnera, Opačić je ponovila kako, budući da je riječ o liječenju neplodnosti, svatko tko ima tu vrstu problema mora imati i pravo na liječenje

Na novinarsko pitanje ministru zdravlja Rajku Ostojiću je li ponovo promijenio mišljenje oko umjetne oplodnje, Ostojić je odgovorio: 'Ja sam jučer jasno rekao da je to načelo izbora, načelo odabira, a sada se naravno finalizira etički, pravno i sociološki. Zakon se sastoji od medicinskog aspekta za kojeg jamčim da je najbolji u Europi. Upravno dovršavamo pravne, sociološke i etičke finese. Kad budemo imali gotov zakon, prezentirat ćemo vam ga'.

Na potpitanje hoće li se zalagati da i lezbijke dobiju mogćnost podvrgnuti se takvom medicinskom tretmanu, Ostojić je izbjegao konkretno odgovoriti. 'Moj stav ćete vidjeti brzo, ovo je javna rasprava i svatko ima pravo reći svoje mišljenje. Ja nisam tašt, želim brzi zakon i želim pomoći svim našim parovima, ženama i nakon 10 godina hajdemo napokon završiti tu priču. Otvoren sam za poboljšanje zakona, i ne slažem se s vama da je ovo tržnica', naglasio je Ostojić

Vlada predviđa da će ta javna rasprava o zakonskom prijedlogu o medicinski potpomognutoj oplodnju trajati 20 dana, nakon čega će Saboru poslati svoj prijedlog, koji daje konačni sud.

Podsjetimo, ministar zdravlja Ostojić obznanio je da je povjerenstvo 90 dana radilo na izradi zakona, koji je sada spreman za javnu raspravu. Ministar Ostojić novinarima je objasnio kako je načelom optimalnog liječenja dozvoljeno zamrzavanje embrija što je značajno učinkovitije nego postojeća metoda. Načelo izbora podrazumijeva da svi koji ne žele metodu zamrzavanja embrija imaju ostale dobre i uspješne metode, a kada je riječ o načelu zdravlja žena i djece hormonska terapija koja se primjenjuje je najnovija i izaziva najmanje nuspojava, rekao je.

Ukinuta je obveza parovima da idu na pravna i psihološka savjetovanja. Upitan o nejasnoćama oko zamrzavanja zametaka i što će s njima biti kada prođe rok od pet godina Ostojić je rekao kako je u Hrvatskoj navodno zamrznuto oko tisuću embrija. 'Stoga je vrlo jasno u zakonu naglašeno da se pet godina čuvaju na račun države i pet godina na račun para. Medicinska se znanost eksplozivno razvija i pitanje je što će se dogoditi za pet do 10 godina', kazao je ministar zdravlja i dodao kako to nije 'kupovanje vremena'.

Upitan o dobnoj granici od 42 godine koja je limitirajuća za šest postupaka medicinski potpomognute oplodnje na račun države Ostojić je kazao da će se dopustiti da 'ta granica za parove bude fleksibilna, jer se biološka dob razlikuje od kronološke dobi'.