POSKUPLJENJA I NEZAPOSLENOST

Čačić: Moramo iskočiti iz socijalizma

28.03.2012 u 23:45

Bionic
Reading

Uvijek može biti gore, rekao je prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno. Prema njegovim procjenama, nezaposlenost će rasti cijeli travanj tako da će se u svibnju doseći kritična brojka od 350 tisuća nezaposlenih koja će se tada početi smanjivati sezonskim zapošljavanjem

Čačić je istaknuo kako je bitno u tom razdoblju (svibanj, lipanj) ostvariti zaposlenost u realnom sektoru koja bi se dalje povećavala. Ako do toga ne dođe, rekao je ministar, bit će to znak da ova vlada nije na pravom putu, izvještava HRT

Na pitanje kako ocjenjuje rad vlade u prvih sto dana, Čačić je rekao kako nije ni na njemu ni na ostalim političarima da ocjenjuju vladu. Za to postoje stručnjaci - rejtinške agencije, a prema tome da je Hrvatska jedina kojoj nisu snizile rejting, možemo reći da su rad vlade ocijenile itekako pozitivnim, rekao je Čačić.

Istaknuo je kako je svima postalo jasno da se Vlada nosi s problemima. Moramo ući u razvojni ciklus, maksimalno srezati potrošnju i istovremeno zaštititi najugroženiji sloj, rekao je te dodao da ne moramo očekivati radikalne rezove.

Izvući iz krize nas može samo iskakanje iz socijalizma, smatra Čačić. On je za privatizaciju državnih tvrtki jer je mišljenja da su hrvatski političari jako loši vlasnici. Date im igračku i morate se bojati da će je zloupotrijebiti, slikovito se izrazio. Privatizacijom te tvrtke prestaju biti marionete politike i medija.


U par navrata u emisiji je postavio pitanje tko su zapravo sindikati i sindikalisti, što oni zapravo žele i čije interese štite. Naglasio je kako, suprotno tvrdnjama sindikata, Petrokemija nije tvrtka od strateškog interesa za Hrvatsku. Rekao je kako u slučaju Petrokemije postoji par inozemnih tvrtki koje su se zainteresirane kada bi se eventualno privatizirala.

Ministar Čačić rekao je kako, usprkos upozorenjima iz EU-a neće odustati do nadzornog odbora Ine smatrajući tu odluku jako dobrom. Kao razlog naveo je taj da Hrvatska u toj kompaniji nema nikakvu zaštitu, a ima 44 posto vlasništva.