STATISTIKE S BURZE

Učitelji najlakše zapošljivi, ekonomisti i politolozi najteže

28.03.2012 u 18:37

Bionic
Reading

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanja (HZZ), u 2010. zaposlilo se, piše Vjesnik, manje od četvrtine nezaposlenih osoba koje su te godine na burzi tražile posao. Iako službenih podataka za 2011. još nema, statistika kaže da se trendovi nisu mijenjali

Prema podacima za 2010, ali i statistikama za 2011. i dalje je, navodi Vjesnik, izrazito niska stopa zapošljavanja osoba bez škole ili s nezavršenom osnovnom školom, raste u kategoriji onih sa završenom srednjom, a najviša je za osobe sa završenom višom školom ili fakultetom.

No zapošljivost se razlikuje i po profesijama. Podaci HZZ-a kažu da su 2010. najbrže i najlakše bili zaposleni učitelji, za 65,5 posto. Ukratko, zaposleno je gotovo dvije trećine učitelja koji su se te godine prijavili na Zavod. Visoka zapošljivost je 2010. godine zabilježena kod profesora hrvatskoga i engleskoga jezika (61,6 posto), zatim biologije i kemije - također oko 60 posto te među profesorima hrvatskoga i talijanskoga jezika (57,3 posto).

Zapošljivost je visoka i kod liječnika opće medicine kojih se 2010. zaposlilo više od polovice prijavljenih na burzu. Slično je s knjižničarima, odnosno profesorima hrvatskoga jezika i književnosti čija je zapošljivost 2010. iznosila 55,5 posto. Visoka zapošljivost bilježi se i među fizikalnim terapeutima, višim medicinskim sestrama i tehničarima te profesorima njemačkoga i engleskoga jezika.

No, dok su učitelji i profesori sretne ruke kod zapošljavanja, osobe nekih profesija na burzi provedu i nekoliko godina. Prema statistici koju Zavod za zapošljavanje objavljuje redovno svake godine, među profesijama kod kojih je zapošljivost niža od prosjeka zadnjih desetak godina gotovo redovno se ističe njih nekoliko: diplomirani sociolozi, diplomirani politolozi, inženjeri zaštite na radu, diplomirani ekonomisti, grafički inženjeri i slikari. Kod nekih profesija o specijalizaciji pojedinca ovisi i zapošljivost, pa tako svi ekonomisti nemaju istu zapošljivost. Statistika pokazuje da ih je trenutno na Zavodu 475, među kojima njih 153 posao čeka dulje od godinu dana, a čak ih je dvadesetak na evidenciji dulje od pet godina. Od 343 diplomirana politologa, njih 105 na posao čeka dulje od godinu dana, a sedmero među njima više od - osam godina. Od oko 40 brodostrojarskih inženjera, za koje je stopa zapošljivosti također niska, 16 ih posao čeka dulje od godinu dana, a dvojica dulje od osam godina.