PAD TEK NAKON POLA GODINE

Mrsić: Broj nezaposlenih će još rasti!

28.03.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je danas da će Vlada morati donijeti još teških odluka da bi se 'vidjelo svjetlo na kraju tunela' i ponovio da se učinci mjera koje Vlada poduzima i još će poduzeti za oporavak gospodarstva očekuju sredinom 2013. godine

'Ankete su ankete, a mi znamo što moramo raditi', rekao je ministar Mrsić danas u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog" na upit da komentira ankete o padu rejtinga Vlade.

'Krajnji cilj je da se Hrvatska izvuče i bez obzira na rejting moramo to obaviti, neće nitko umjesto nas. Bit će još teških odluka nakon brodogradnje...da bi se vidjelo svjetlo na kraju tunela', rekao je Mrsić

Još će rasti broj nezaposlenih jer se gube radna mjesta, rekao je Mrsić na upit jesmo li dosegnuli vrhunac nezaposlenosti. Znali smo da će taj broj rasti, jer kad se zaustavi gospodarstvo taj broj raste, ali i kad se pokrene treba još šest mjeseci da se vidi učinak na porast broja radnih mjesta i pad nezaposlenosti, kazao je Mrsić, napominjući da je slična situacija bila 2003. godine kad su se mjere koalicijske vlade vidjele tijekom sljedeće tri godine.

'Još je zanimljiviji broj zaposlenih. Sad je oko 1.280.000 zaposlenih u proizvodnji i svaki dan se gubi po stotinjak radnih mjesta. U realnom sektoru, od kojeg živimo, izgubili smo u posljednjih desetak godina oko 250.000 radnih mjesta, to smo nadoknadili zapošljavanjem u drugim sektorima, ali u onom trenutku kad počne zapošljavanje u realnom sektoru možemo reći da počinjemo izlaziti iz krize. Za sada to još ne vidimo', kazao je Mrsić

Odgovarajući na kritiku predsjednika Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimira Severa, koji smatra da vlada previše luta i improvizira, Mrsić je rekao da se prvo moraju stvoriti preduvjeti za pokretanje gospodarstva i okruženje za otvaranje radnih mjesta te da je Vlada dio napravila dosadašnjim mjerama, a dio mjera slijedi.

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar je, sudjelujući u emisiji, rekao da se u ovom trenutku moraju spašavati postojeća radna mjesta i domaća proizvodnja. Za primjer je naveo da zbog upravljačkih prava u Ini radnici na crpkama neće više nositi odijela koja se šiju u Hrvatskoj, nego u Mađarskoj.

Mrsić
je rekao da na žalost nismo konkurentni te da to treba mijenjati. Vlada je pojeftinila cijenu rada i treba još, kazao je. U tekstilnoj industriji nismo konkurentni u masovnoj proizvodnji, ali jesmo u dizajnerskoj odjeći, kazao i poručio da treba tražiti niše za male proizvodnje.