Hrvatska CRV RAZDORA

Vlada strahuje od raspada Sveučilišta

  • Autor: L.F./Hina
  • 23.4.2009 16:09:39
  • 23.4.2009 16:06:54

Događa li se dezinegarcija zagrebačkog sveučilišta koja ima za cilj rascjepkati ga na više manjih cjelina pitanje je kojim se, neslužbeno doznajemo, bave u Vladi. Banski dvori, neslužbeno se doznaje zapravo su zadovoljni što studentska pobuna nije poprimila razmjere kakve je imala u Grčkoj, a s druge pak strane izražavaju određene sumnje da se cijela priča možda ne odvija pod nečijim političkim pokroviteljstvom

Komentirajući izjavu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca da bi fakultet trebao studentima koji prosvjeduju vratiti školarine kad se već solidarizira s njima, prodekan na Filozoskom fakultetu Damir Boras, rekao je kako je riječ o 'dobroj retoričkoj figuri'.

Napomenuvši kako nije osobno čuo tu ministrovu izjavu, Boras je rekao da je on vjerojatno htio naglasiti da participaciju u školarinama određuje Sveučilište, odnosno da je to pitanje koje fakulteti sami određuju. Fakultetsko vijeće izjasnilo se na izvanrednoj sjednici za financiranje javnih obrazovnih ustanova na sve tri razine, što je i sada u zakonu, ali tako da bude izrijekom da se financiraju sve razine uključujući i doktorske studije, dodao je.

Po njegovim riječima, i studentski zahtjevi o besplatnom visokoškolskom obrazovanju također su neprecizno izrečeni.
Mi smo svjesni da je financiranje jedno, a određivanje školarina drugo, istaknuo je Boras, izrazivši nadu da će prosvjednici i Nezavisna studentska inicijativa prihvatiti taj stav Filozofskog fakulteta i da će se što skorije nastaviti obrazovni proces.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još