Hrvatska ODUZIMANJE TREĆINE PLAĆE

DSV novčano kaznio dvojicu sudaca

Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je ukorilo dvoje općinskih sudaca zbog neurednog obnašanja dužnosti, a još dvojicu je zbog istog razloga kaznilo oduzimanjem jedne trećine plaće kroz šestomjesečno razdoblje

ZAGREB - Najblažom mogućom kaznom ukorom stegovno su kažnjeni kutinski sudac Branko Krančević i sutkinja u Krapini Sanja Leskovar-Hostić, dok će šest mjeseci manju plaću primati šibenski općinski sudac Živko Pašara i Zlatko Kajtar iz Belog Manastira. Riječ je o najtežoj novčanoj stegovnoj kazni.

S obzirom na pravno shvaćanje Ustavnog suda da ovlašteni podnositelj zahtjeva za pokretanje stegovnog postupka ne može biti vršitelj dužnosti predsjednika suda, jer nije riječ o obavljanju poslova sudske uprave, DSV je odbacio zahtjeve za pokretanje stegovnih postupaka protiv trojice općinskih sudaca, Miroslava Kedmeneca iz Čakovca, Zorana Plešea iz Gline i Marka Rogulje iz Vukovara.

Ustavni je sud navedeno pravno stajalište zauzeo krajem ožujka u odluci kojom je ukinuta odluka DSV-a o stegovnoj odgovornosti zagrebačke općinske sutkinje Silvije Sunčane Stubičar.

DSV je ranije na današnjoj sjednici odgodio odlučivanje o stegovnoj odgovornosti gospićkog županijskog suca Branka Milanovića za kojega se traži razrješenje zbog neurednog obnašanja dužnosti, odnosno velikog broja presuda koje mu je ukinuo Vrhovni sud.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još