VRDOLJAK U DALMACIJI

Olakšat će se legalizacija bespravne gradnje

27.03.2012 u 21:44

Bionic
Reading

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak najavio je za današnjeg posjeta splitskome prigradskom naselju Sirobuji da će se u idućih nekoliko dana u javnu raspravu pustiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata kojima se želi pojednostavniti ta legalizacija te onemogućiti nova bespravna gradnja

'Građevinska inspekcija i stručne službe procjenjuju da je u Hrvatskoj između 150.000 i 200.000 bespravno izgrađenih objekata iako neki kažu da ih je mnogo više', izjavio je ministar Vrdoljak za Hinu.

Po njegovim riječima, to što se ne zna točan broj bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj govori da 'nismo uređena zemlja'.

Ministar je istaknuo kako se predloženim zakonskim izmjenama predviđa kategorizacija bespravno izgrađenih objekata tako što će se, primjerice, manji doprinosi za legalizaciju plaćati za pomoćne poljoprivredne objekte ili manje stambene objekte nego za apartmanske objekte uz more i velike stambene zgrade.

'Planiramo u postupku legalizacijie omogućiti da se doprinosi, primjerice za komunalije i vodu, plaćaju obročno nakon što se izda rješenje za legalizaciju objekta, a ne, kao što je to dosad bio slučaj, da se rješenje o legalizaciji ne izdaje prije plaćanja tih doprinosa', rekao je ministar Vrdoljak, dodajući kako se predviđenim zakonskim izmjenama želi motivirati građane na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata.

Istaknuo je kako će se rušiti samo oni bespravno izgrađeni objekti koji se ne budu mogli legalizirati, primjerice oni koji se grade ili su izgrađeni u nacionalnim parkovima ili na prometnim koridorima.

'Rušenje takvih objekata nećemo obavljati odmah, ali najprije želimo poslati poruku da se prestane s njihovom daljnjom gradnjom', rekao je ministar Vrdoljak.

Izvijestio je kako je u splitskome prigradskom naselju oko 530 bespravno izgrađenih objekata, a u Splitu oko 10.000 te da je danas razgovarao s građevinskom inspekcijom o prevladavanju problema bespravne gradnje.

Ministar Vrdoljak najavio je da će sutra posjetiti Slavoniju, gdje će se upoznati s teškoćama glede bespravno izgrađenih objekata.