BRATSKE VEZE

Grad Varaždin pogodovao tvrtki Optimarisk?

27.03.2012 u 18:36

Bionic
Reading

Iz Grada Varaždina otišla je uputa u institucije i tvrtke u gradskom (su)vlasništvu da kod osiguranja imovine, odnosno čelnih osoba i odgovornosti koriste usluge Optimariska, tvrtke posrednika ili brokera u osiguranju u čijoj je upravi i Damir Vlašić, brat komunalnog pročelnika Vlade Vlašića

Svoje usluge, kao što je odabir odgovarajućeg osiguravajućeg društva, posrednik u osiguranju pruža klijentima bez naknade, budući da ima pravo na uobičajene provizije koje mu odobravaju osiguravajuća društva temeljem posebnih ugovora. Te provizije kreću se uglavnom između 10 i 20 posto, što govori da je riječ o unosnom poslu, pogotovo ako imaju klijente koji mogu izravno ili neizravno utjecati na sklapanje više ugovora o osiguranju.

Upravo je potonje slučaj kod Grada Varaždina koji je (su)osnivač ili dioničar u dvadesetak institucija i poduzeća, pa je jasno da mig iz varaždinske gradske uprave otvara mnoga vrata te osigurava nemali prihod posrednicima pri osiguranju, iako ne (izravno) iz gradske blagajne.

Imajući sve to na umu, varaždinskoj gradskoj upravi uputili smo nekoliko pitanja u vezi angažmana Optimariska kao posrednika u osiguranju, a na koje nismo dobili odgovore. Kao prvo, pitali smo je li Grad Varaždin raspisao natječaj za odabir brokera za osiguranje, odnosno na koji je način i kada Optimarisk dobila posredništvo u osiguranju niza gradskih institucija i tvrtki, odnosno njihovih čelnih ljudi? Nadalje, zanimalo nas je koliko je gradskih institucija i njihovih čelnih osoba osigurano uz posredništvo Optimariska u ovoj godini, a koliko je u prošloj godini te ukupna vrijednost osiguranja prošle i ove godine. Na kraju, zamolili smo pojašnjenje zašto se uopće išlo na masovno osiguranje putem posrednika, odnosno koji je bio cilj i je li postignut te može li se to potkrijepiti brojčanim pokazateljima.

Iako se na prvi pogled može činiti da Grad Varaždin, odnosno njegove tvrtke i institucije ne gube ništa angažiranjem posrednika u osiguranju s obzirom da ih ne plaća klijent, to ipak nije tako. Naime, zahvaljujući izravno sklopljenim ugovorima u osiguranju, osiguravajuća su društva ranijih godina sponzorirala gradska sportska i kulturna događanja na račun neisplaćene provizije. Sada na to Grad Varaždin može lijepo zaboraviti.

To, naravno, ne bi bio problem ukoliko su postignuti bolji uvjeti osiguranja zahvaljujući Optimarisku. Međutim, što ako su iznosi osiguranja ostali isti ili približno isti, kao što su klijenti iz gradskih institucija? To otvara ključno pitanje: je li se Optimarisku pogodovalo i zašto?