NESLOGA U VUKOVARU

Dio branitelja ministrima nije oprostio kašnjenje

27.03.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Prije nego što je održan sastanak ministara u Vladi RH i braniteljskih udruga iz Vukovara, nekoliko predstavnika udruga demonstrativno je napustilo zgradu vukovarske gradske uprave baš u vrijeme dok su četvorica ministara davala izjave novinarima. Na taj su način svom suborcu i sugrađaninu Predragu Matiću Fredu zagorčali prvi dolazak u Vukovar otkako je preuzeo dužnost ministra branitelja

'Nisam želio više čekati. Ovo je još jedan dokaz da su branitelji i dalje na marginama svega što se događa. Napustio sam sastanak zbog nekih osobnih razloga, ali i činjenice što su kasnili pola sata. Mislim da to nije korektno prema nama i da nam svima šalje jasnu poruku', objasnio je razloge odlaska i prije početka sastanka s ministrima vukovarski branitelj Ivan Lukić

Četvorica ministara, zajedno s domaćinima, zadržala su se dulje od predviđenoga u posjetu Ovčari i Memorijalnom groblju, a potom i na kraćem sastanku kod gradonačelnika Vukovara Željka Sabe

Komentirajući postupak dijela branitelja, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić rekao je da je to još jedan dokaz da je braniteljska populacija ispolitizirana.

'Mislim da nije bio problem sačekati 15-ak minuta da završimo s izjavama za novinare. Nismo to vrijeme proveli u kafiću sjedeći i pijući kavu. Ovo je dokaz politiziranosti branitelja i za vrijeme moga mandata učinit ću sve da se s tom praksom, koja traje 20 godina, prekine', rekao je Matić.

Odgovarajući na novinarski upit je li razlog politizaciji i velik broj udruga koje postoje, Matić je rekao da se do sada radilo na način 'zavadi, pa vladaj', kao i da su po zakonima Hrvatske dovoljne tri osobe da se osnuje nova udruga.

'Trenutačno u Hrvatskoj postoji 1.106 udruga s braniteljskim predznakom. Koliko je to dobro, neka ljudi sami kažu', zaključio je ministar Predrag Matić.

Ministra je pri ulasku u zgradu vukovarske gradske uprave dočekala i jedna Vukovarka pitajući kada će konačno vukovarski branitelji dobiti odlikovanja koja zaslužuju.

'Svi se kunu u Vukovar, a kada je riječ o vukovarskim braniteljima i 204. vukovarskoj brigadi, sve se brzo zaboravlja. Kada će naši branitelji dobiti odlikovanja, činove i sve drugo što su dobili branitelji iz drugih dijelova Hrvatske? U Vukovaru je samo Blago Zadro dobio čin generala. On to svakako i zaslužuje, ali gdje su ostali?', pita se Vukovarka koja je željela ostati anonimna.

Navela je da je u Domovinskog ratu ostala bez više članova obitelji i da su joj ubijeni muž i majka koja je prije toga silovana.