Hrvatska BANDIĆ NIJE ZNAO

Građanima Trnskog ostaje igralište, Mateše kratkih rukava

Sportsko igralište u zagrebačkom naselju Trnsko ostaje građanima i na njemu privatni kapital ništa neće graditi, iako je bilo najavljeno da će tvrtka Klompa ugostiteljstvo tamo podignuti balon i pod njim dva malonogometna terena s umjetnom travom. Vijest da od gradnje nema ništa građanima Trnskog, uz ispriku, prvi je javio gradonačelnik Milan Bandić

Na igralištu u Trnskom, jedinom javnom sportskom objektu namijenjenom građanima i rekreativcima u tom dijelu grada, tvrtka Klompa, kojoj je osnivač tvrtka Dva Z u vlasništvu Zlatka Mateše, predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i njegova sina Zlatka, planirala je investirati 880.000 kuna u montažne sportske i ugostiteljske objekte.

Iako je tvrtka Klompa trebala koristiti prostor na rok od 10 godina bez naknade, građanska inicijativa ih je spriječila u tome. Ni građani, niti gradska četvrt i mjesni odbor pa ni gradonačelnik Milan Bandić, kako tvrdi, nisu znali za takvu namjeru.

'Ispričavam se građanima Trnskog zbog nepodopštine koja se dogodila. Nijedna stvar u gradu više se neće dogoditi, ni povjerenstvo bilo kojeg ureda napraviti bilo kakav sporazum s bilo kakvim privatnim interesom da se ne konzultira vijeće mjesnog odbora i gradske četvrti', obećao je gradonačelnik Bandić građanima.

Kad su doznali da dolazi gradonačelnik, građani su se okupili na igralištu u Trnskom. Novinarima su rekli kako su jutros, još prije sedam, došli djelatnici gradskih komunalnih službi, očistili i uredili igralište, čak i popravili jedan od koševa.

O pretvaranju javnog igrališta u objekte kojima bi se koristili i iznajmljivali ih investitori, gradonačelnik Bandić tvrdi kako je čuo ne konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice GSV-a u ponedjeljak.

'Ured za obrazovanje, sport i kulturu je putem svog povjerenstva na svoju ruku napravio ugovor koji ću danas poništiti. Spavajte mirno! Ugovor nisam ni potpisao, ali ću ga opozvati. Nitko razuman i trijezan ne bi dječje igralište iznajmio za neku drugu namjenu', poručio je Milan Bandić te uputio javnu kritiku pročelniku za sport Ivici Lovriću.

184037,184114,184181,184445

Potom je gradonačelnik Bandić, zajedno sa suradnicima i uz poruku 'Idemo raditi!' otišao za svojim obvezama obećavši građanima Trnskog da će ponovno imati i svjetlost na igralištu. Najavio je kako će reflektore spojiti na javnu rasvjetu te slikovito rekao: 'Neka igralište svijetli!'

Priču o podizanju balona nad dva terena s umjetnom travom i dva montažna objekta od kojih bi jedan bio pomoćni, a drugi ugostiteljski otvorio je prije nekoliko dana tportal.hr. Investicija od 880.000 kuna najavljivala je mogućnost da bi djeca i rekreativci mogla ostati bez jedinog besplatnog igrališta u naselju. Na sreću, to se nije dogodilo.

Zastupnik u Skupštini grada Zagreba Goran Kutlić (SDP) podsjeća kako je u cijeloj priči Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport 'postupio po odluci iz 2010., ali protivno smislu takve odluke'. 'Cilj takve odluke bio je urediti odnose između korisnika prostora i grada, ali da se te površine daju u nekomercijalne svrhe, pogotovo nižerangirane, i na korištenje građanima', kazao je Kutlić.

Za igralište u Trnskom upozorava da se namjeravalo dati tvrtki na komercijalno korištenje, a u manjem dijelu za građane. Ukazuje i kako se 'u jednom relativno rastegnutom članku' navodi da gradonačelnik može dati prostor u najam tvrtki koja se javila na natječaj vodeći se interesima građana.

'To je samo izvrnuti smisao odluke, ali ništa nije bilo protuzakonito. Jedna rastezljiva definicija stavljena je u odluku u najboljoj volji, no ovdje nije bilo ništa u interesu građana, nego samo komercijalni i privatni interes', rekao je Kutlić.

Za zadržavanje igrališta u Trnskom u 'vlasništvu' građana kazao je kako je to 'pobjeda demokracije, ali i još jedan dokaz da građani trebaju dignuti svoj glas i pobuniti se protiv odluka koje su u suprotnosti sa zdravim razumom'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još