DEGUSTACIJE DELICIJA

Stari Vinski podrum - novi istarski biser

26.03.2012 u 22:31

Bionic
Reading

Poreč je od danas bogatiji za još jedan kulturno-turistički objekt. Naime, u nazočnosti brojnih uzvanika, župan Ivan Jakovčić svečano je otvorio gotovo dva milijuna kuna vrijedan rekonstruiran Vinski podrum uz povijesno zdanje Istarske sabornice

Kako je na značajne povijesne momente podsjetio porečki gradonačelnik Edi Štifanić, na prostoru novootvorenog Vinskog podruma i enoteke, prvotno je bila crkva svetog Franje iz 13. stoljeća, no nakon što su početkom 19. stoljeća Franjevci napustili Poreč, prelazi u vlasništvo porečke plemićke obitelji Polesini, koja sredinom stoljeća vodoravno pregrađuje brod crkve. Prizemlje je tad pretvoreno u vinski podrum, dok je prvi kat uređen u reprezentativnu dvoranu, u kojoj je od 1861. do 1897. godine zasjedao Istarski pokrajinski sabor.

U prizemlju zgrade Sabora 1882. uređen je prvi veliki moderni vinski podrum u Istri s kapacitetom od 165 hektolitara vina i 100 hektolitara badnjeva za vrenje, a nekoliko desetljeća kasnije, to jest 1913, postavljeno je deset zidanih rezervoara za vino, koji su iznutra u obliku pravokutne prizme, a izvana imitiraju oblik velikih bačvi. Zgrada, koju je markiz Benedetto de Polesini 1920. poklonio gradu Poreču, stradala je uslijed bombardiranja u drugom svjetskom ratu. Nakon rata, objekt je obnovljen, no podrum u prizemlju koristio se tek kao skladište.

Austrijanci ulažu u novu pulsku bolnicu?

Veleposlanica Ikić Böhm i župan Jakovčić razgovarali su oprekograničnoj suradnji i mogućnostima zajedničkog korištenja sredstavaiz fondova EU-a. Dobar primjer korištenja takvih sredstava je danasotvoren Vinski podrum Istarske sabornice – kao ključni dio EU-projektaREVITAS, namijenjen obnovi baštine i revitalizaciji unutrašnjosti Istre.Istaknuta je potreba za novim oblicima suradnje na području kulture izdravstva te iskazana zainteresiranost austrijskih tvrtki za ulaganje uizgradnju nove pulske bolnice. Turizam i obnovljivi izvori energijepodručja su na kojima bi suradnja vrlo brzo mogla donijeti rezultate, akako je napomenula veleposlanica, Istra će i ove godine biti omiljenoodredište austrijskih turista.

Projektom koji je izradio pulski Urbis 72 ostvarena je povezanost između Istarske sabornice i obnovljenog vinskog podruma, u kojem su kao raritet zadržane, pod nadzorom konzervatora restaurirane, zidane vinske bačve.

'Rekonstrukcija zgrade nije sama sebi svrha. Želim i nadam se da će se još više kulturnih i društvenih manifestacija događati u Istarskoj sabornici i njezinom podrumu te da će ovo biti mjesto neponovljivog iskustva za naše turiste i prostor gdje će se naši građani rado družiti', naglasio je gradonačelnik Štifanić.

Naime, rekonstrukcijom vinskog podruma i enoteke u prizemlju Istarske sabornice dobiven je reprezentativan prostor za organiziranje prezentacija i degustacija kako vina, po kojima je Istra nadaleko poznata, tako i ostalih istarskih delicija, poput meda, tartufa, sira, pršuta ili maslinovog ulja.

'Vidimo da nas povijest spaja, ali sam uvjerena i da imamo zajedničku sadašnjost i još bolju budućnost u EU-u', kazala je u povodu otvorenja županova gošća nova austrijska veleposlanica Andreja Ikić Böhm. Napomenula je da Austrijanci jako vole Istru, koju godišnje posjeti oko 900 tisuća austrijskih građana.

U sklopu vinskog podruma i enoteke nalazi se i info desk gdje će se posjetioci moći informirati o projektima REVITAS koje Istra izvodi u suradnji sa slovenskim partnerima, gradovima Koprom, Piranom i Izolom, pa bi novootvoren vinski podrum trebao postati polazna točka svakog turističkog putovanja Istrom te doprinijeti, kako je naglasila pomoćnica ministrice kulture Vesna Jurić-Bulatović, većoj turističkoj posjećenosti u pred i posezoni.