POTPREDSJEDNICA VLADE MILANKA OPAČIĆ

'Socijalni rad postao je zanemareno dijete'

26.03.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Ministrica socijalne politike i mladih i potpredsjednica vlade Milanka Opačić rekla je na današnjem skupu u povodu Dana socijalnog rada UN-a kako je socijalni rad 'zanemareno dijete' u sustavu te mu je obećala veću potporu

'Socijalna skrb uvijek je bila u sjeni drugih velikih sustava', rekla je Milanka Opačić na skupu 'Globalni socijalni program - implikacije za obrazovanje i praksu socijalnog rada', naglasivši kako je nužno otvaranja dvosmjerne komunikacije između resornog ministarstva i djelatnika u sustavu socijalne skrbi.

Opačić je ujedno najavila i veliku reformu sustava socijalne skrbi kojoj je cilj rasteretiti djelatnike centara te podjela dijela poslova sa obiteljskim centrima. Rekla je i kako slijede korjenite zakonske izmjene u sferi razvoda brakova

Za zatečeno stanje u socijalnoj skrbi, rekla je da je 'bez pravila igre' te najavila izmjene po uzoru na europske zemlje.

Dan socijalnog rada UN-a bio je i prilika da se progovori i o dokumentu pod nazivom Globalni socijalni program, a koji je nastao kao rezultat trogodišnje suradničke inicijative Međunarodne federacije socijalnih radnika, Međunarodnog udruženja škola socijalnog rada i Međunarodnog vijeća za socijalnu dobrobit.

Po mišljenju Zorana Šućura sa zagrebačkog Pravnog fakulteta većina tema koje se spominju u globalnoj agendi već je uključeno u obrazovanje socijalnih radnika. To su teme globalizacije, internacionalizacije socijalnih problema, potreba afirmiranja ključnih socijalnih vrijednosti i druge. No, dodao je ipak kako, kad je riječ o obrazovanju socijalnih radnika, ima nekih tema kojima bi trebalo posvetiti više pažnje u budućnosti.

'To je prije svega edukacija oko međunarodnih aspekata socijalnog rada, s obzirom da je za rješavanje sve većeg broja problema potrebno djelovati u međunarodnom prostoru, a socijalni se radnici tu javljaju kao neka vrsta posrednika', naglasio je Šućur.

Drugi važan aspekt je, po njegovim riječima, multikulturna perspektiva, jer će se ulaskom Hrvatske u EU intenzivirati migracije.

Organizatori skupa su ministarstvo socijalne politike i mladih i zagrebački Pravni fakultet.