Hrvatska MILANOVIĆ SE OGLASIO

'Nije donesena nikakva odluka o Petrokemiji'

Nakon što su mediji krajem prošlog tjedna objavili da će prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na službenom putu u Moskvi tražiti i potencijalnog kupca za kutinsku Petrokemiju, konačno se oglasio i premijer Zoran Milanović, kazavši da nikakva odluka o Petrokemiji nije donesena

'U ovom trenutku nikakva službena odluka Vlade vezano za Petrokemiju nije donesena. Ali razgovara se o svemu za što smatramo da može biti dobro za Hrvatsku, da može biti dobro za ukupno gospodarsko stanje u Hrvatskoj. To je obaveza koju imamo, to je naša odgovornost i to je posao koji ćemo raditi. Postoje stvari koje ne idu u privatizaciju, koje su strateški resursi, kao što je JANAF, naftovodi, plinovodi, vode, šume, distribucija električne energije. I s druge strane postoje trgovačka društva koja djeluju na tržištu. Ona mogu biti kandidati za kvalitetnu privatizaciju, za strateške partnere koji će donijeti kapital i znanje. Ali ponavljam, nikakva odluka nije donesena. Kada se odluke budu donosile, njima će prethoditi cjelovit prikaz i elaborat za svako od područja o kojem se razgovara', kazao je premijer Zoran Milanović.

'Bez obzira na izjave bilo kojih ministara ili potpredsjednika Vlade, ovo želim naglasiti: postoji nacionalno blago, resursi i bogatstvo u koje sam bio spreman ubrajati i Inu svojevremeno, dok se nije dogodilo ovo što se dogodilo, i postoje poduzeća koja djeluju više u tržišnim uvjetima i gdje je normalno da Vlada u interesu takvih poduzeća razmišlja i o strateškim partnerima', rekao je Milanović u izjavi za Novu TV.

Dok vladajući Petrokemiju ne smatraju strateškim interesom, oporba misli drugačije.

'To je sasvim sigurno tvrtka od državnog, nacionalnog interesa. Dapače, rekla bih - strateškog interesa... Čini mi se da se time nastavlja politika ove koalicije iz 2003. kad su među ostalim prodali i strateški važnu Inu', rekla je za Novu TV predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Milanović je današnjom izjavom djelomično odgovorio i na pismo Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala, koji se sinoć obratio državnom vrhu zatraživši odgovore na pitanje razmišlja li se doista o privatizaciji Petrokemije. Pritom je sindikat u svom dopisu podsjetio na obveze koje je Vlada preuzela potpisom Sporazuma o načinu privatizacije Petrokemije d. d. od 28. kolovoza 1998.

U tom sporazumu, naime, stoji: 'Republika Hrvatska obvezuje se kupiti dionice koje joj ponude privatizacijski investicijski fondovi, pojedinačni imatelji kupona i dioničari društva sve dok ne stekne najmanje 51,0 posto vlasništva dionica Društva. Kada Republika Hrvatska stekne više od 51,0 posto dionica Društva može izložiti prodaji višak iznad 51,0 posto dionica.'

Sindikat se pismom obratio i prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, predsjedniku Sabora Borisu Špremu te predsjedniku Ivi Josipoviću. Dok je Šprem zaprimio pismo i još ga proučava, o Petrokemiji se, na upit novinara, oglasio Josipović.

Čačić šturo o Petrokemiji

Šturo se u izjavi za Hinu o Petrokemiji iz Moskve oglasio i prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, rekavši da postoji interes ruskih tvrtki ako dođe do odluke Vlade o privatizaciji.

'Takav interes je iskazan na svim privatizacijskim procesima na kojima će Vlada donijeti odluke. Ako takve odluke budu donesene, one će biti objavljene javno', napominje Čačić.

Po njegovim riječima, ovog trenutka osim učešća u Plominu i Sisku potencijalno su to još Petrokemija i proces privatizacije Hrvatske poštanske banke za koju, kaže, postoji određeni interes najvećih banaka iz ruskog financijskog prostora.

'Prodati nešto ili ne, to je ocjena koju mora donijeti Vlada s obzirom na stanje ne samo u državnim financijama, nego i mogućnost da se određena tvrtka razvija vlastitom akumulacijom. Prema tome, u onim slučajevima u kojima nema mogućnosti da određena tvrtka napreduje, tada, naravno, treba razmišljati i o stranim investitorima. Ne želim a priori govoriti ni o jednoj tvrtki posebno, to je jedna vrlo složena procjena, ali vjerujem da će Vlada učiniti ono najbolje u interesu hrvatskoga gospodarstva. Najvažnije je sačuvati strateške resurse te prirodna i kulturna bogatstva - to ni u kojem slučaju ne bi trebalo ići u privatizaciju', rekao je predsjednik Josipović.

Na konkretno pitanje novinara bi li prodao Petrokemiju, predsjednik Josipović je rekao da ne može o tome govoriti jer da nema potrebne parametre o tome, te ponovio da će Vlada učiniti ono najbolje u interesu hrvatskoga gospodarstva.

Eventualnu privatizaciju Petrokemije komentirao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. 'U privatizaciju bi trebalo ići ako se ne radi o strateški važnim tvrtkama. Takav projekt treba ići u tvrtkama u kojima postoji mogućnost da netko zajedno s državom investira u određenu proizvodnju, da se na taj način otvore nova tržišta, zaposle novi ljudi', rekao je Maras.

Maras o privatizaciji Petrokemije

184472,184382,184336,184265

Maras o privatizaciji Petrokemije
 


 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još