MINISTRI KOD KERUMA

Nema pada nezaposlenosti još pola godine!

26.03.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Ministri rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te uprave Arsen Bauk ponedjeljak su odlučili posvetiti Splitu: posjet drugom gradu u državi započeli su, kako je i red, kod gradonačelnika Željka Keruma, a nastavili susretima u Županiji te uredima Zavoda za zapošljavanje i Zavoda za mirovinsko osiguranje. Najavljuje se i sastanak s radnicima Jadrankamena

Prvi službeni sastanak Milanovićevih ministara s Kerumom odvijao se iza zatvorenih vrata, a u izjavama za medije sve je prštalo od međusobnog uvažavanja - država će, najavljeno je, idućih mjeseci snažno poticati otvaranje javnih radova, a velike subvencije otići će i na zapošljavanje pripravnika na rok od godine dana, kako bi mladi bez radnog iskustva stekli reference za sudjelovanje na javnim natječajima. Paradoksalno, između ostaloga poticat će se i zapošljavanje u splitskoj gradskoj upravi i tvrtkama, premda je prevelik broj zaposlenih u javnom sektoru opće mjesto.

'Ovo nisu mjere koje će smanjiti broj nezaposlenih, jedine prave mjere bit će oporavak gospodarstva i porast BDP-a, na čemu Vlada intenzivno radi i gdje rezultate očekujemo u drugoj polovici godine. No za pad broja nezaposlenih treba pričekati barem šest mjeseci', najavio je Mrsić.

Split je među vodećim gradovima u Hrvatskoj po broju nezaposlenih, a Splitsko-dalmatinska županija apsolutni rekorder, jer ih na Zavodu za zapošljavanje ima registrirano više od dvostruko većeg Zagreba. Kerum se kurtoazno zahvalio ministrima na dolasku u grad pa u još jednom svome lapsusu najavio da će zajedno s njima 'poboljšati nezaposlenost'.

'Drago mi je da je državna vlast, koja dolazi iz druge političke opcije, došla dati podršku i zajedno s nama raditi na problemu mladih koji nemaju posla', kazao je splitski gradonačelnik.

Ministar uprave Arsen Bauk najavio je reformu lokalne uprave putem decentralizacije i stupnjevanjem ovlasti, ovisno o veličini grada ili općine. Kerumovu ideju o preseljenju nekoliko ministarstava ocijenio je nerealnom, neprovedivom i neučinkovitom, 'jer bi se u tom slučajnu sve odluke svejedno donosile na jednom mjestu, što ne predstavlja decentralizaciju'.

Na pitanje tportala o slučaju Dalmacijavina, državne tvrtke koju Vlada namjerava poslati u stečaj, konačno je stigla jedna pozitivna vijest za radnike: ministar Mrsić najavio je da nekad ugledna vinarska kuća mora nastaviti raditi. 'Stečaj u Dalmacijavinu otvara se prekasno i to je glavni problem. Tvrtka ima potencijala za oporavak, ali tek nakon što se provede stečaj u kojemu se neće prodavati imovina, nego u kojemu će imovina biti stavljena u funkciju. Tvrtka treba nastaviti raditi, no vjerojatno u manjem obimu', kazao je Mrsić.