NOĆENJE NA FAKSU

Studenti prosvjeduju u Zadru, Rijeci i Osijeku

23.04.2009 u 11:48

Bionic
Reading

Studenti zadarskoga Sveučilišta i danas su, trećeg dana, nastavili prosvjede protiv komercijalizacije studija. Na sinoćnjem studentskom plenumu odlučili su prosvjedovati do daljnjega, a za poslijepodne najavili su konferenciju za novinare na kojoj će precizirati svoje zahtjeve i ciljeve

ZADAR - Studenti su rekli da dobivaju potporu s drugih sveučilišta iz Hrvatske, ali i inozemstva. Tijekom prosvjeda, studenti organiziraju alternativna predavanja i projekcije filmova.

U organizaciji Sveučilišta u Zadru danas se na Narodnom trgu održava manifestacija 'Otvoren dan Sveučilišta' u sklopu koje će se od 12 do 16 sati predstaviti 22 odjela sveučilišta. Predstavnici Sveučilišta će zainteresiranima odgovarati na pitanja o studijima na zadarskome Sveučilištu i dijeliti informativne letke. Studenti prosvjednici su rekli da neće ometati tu manifestaciju.

Studenti riječkog Filozofskog fakulteta okupljeni u 'Nezavisnu studentsku inicijativu za besplatno obrazovanje Rijeka' ipak su se odlučili za pružanje radikalnije podrške zagrebačkim i zadarskim kolegama te su u srijedu iza 21 sat blokirali gornju zgradu fakulteta u Omladinskoj ulici u kojoj su proveli noć. Stotinjak studenata u vrlo se kratkom roku organiziralo te su odmah na dužnost nastupili 'redari' čiji je zadatak čuvanje imovine fakulteta te vođenje računa o tome da među pobunjenicima nema konzumiranja alkohola, cigareta i droge, piše Novi list.

Blokada fakulteta odnosi se isključivo na neodržavanje nastave, što ne znači da danas neće biti drugih studentskih aktivnosti. 'Neće biti predavanja, kolokvija i seminara, međutim profesori će moći boraviti u svojim kabinetima gdje će održavati konzultacije, a i ispite ako je to neophodno', pojasnio je jedan od studentskih predstavnika.

Započeta studentska akcija dobila je i potporu profesora te dekana Elvia Baccarinia, koji je studentima omogućio da cijelu noć imaju na raspolaganju studentsku službu, a nije izostala ni potpora Studentskog zbora Filozofskog faklulteta, koji se prema riječima njegovog predsjednika Sanjina Matijevića opredijelio za pružanje pune podrške.

Prema najavama studenata u četvrtak će se blokirati i ostale zgrade u kojima djeluje Filozofski fakultet, a riječ je o zgradi na Klobučarićevom trgu te Odsjeku za psihologiju u Akademiji za primijenjenu umjetnost. Međutim blokada tih objekata organizirat će se samo preko dana, za vrijeme održavanja nastave.

Pala je odluka o blokadi fakulteta u Osijeku

Oko petsto studenata osječkoga Filozofskog fakulteta i još nekih fakulteta danas su na sastanku u vijećnici fakulteta odlučili prekinuti nastavu do 19 sati, kada će se ponovno sastati i odlučiti o daljnjem prosvjedu.

'Pridružujemo se studentima u Zagrebu i Zadru te tražimo dostojanstveno visoko obrazovanje koje treba biti besplatno i kvalitetnu organizaciju studiranja po Bolonji', istaknuli su među ostalim organizatori prosvjeda koji, kako su rekli, ne pripadaju nijednoj političkoj opciji.

Današnjom odlukom studenata na Filozofskom fakultetu profesorima su onemogućena predavanja, seminari i kolokviji. Jedino u svojim kabinetima mogu držati konzultacije i ispite. Mnogi studenti morali su napustiti vijećnicu Filozofskog fakulteta te na sastanku sudjelovati s hodnika jer su organizatori skupa upozoravali da je prostorija nesigurna ako je u njoj mnogo ljudi. Odgovorni na fakultetu upozorili su ih da prostorija statički nije sigurna te da može podnijeti najviše 200 osoba.

Studenti su izabrali šest članova koji će s vodstvom Filozofskog fakulteta pregovarati o ispunjavanju uvjeta.

Dekanica Filozofskog fakulteta Ana Pintarić, koja je bila na prosvjednome skupu, istaknula da je podupire zahtjev studenata za poboljšanje uvjeta studiranja, ali ne na takav način. Potporu studentima dala je dekanica Učiteljskog fakulteta Anđelka Peko, koja je istaknula kako jedino ne razumije sve studentske zahtjeve.

Na skupu, na kojem su bili i studenti Pravnoga, Ekonomskog, Učiteljskog i još nekih fakulteta, prihvaćen je kodeks ponašanja za vrijeme prosvjeda i blokade. Među ostalim, istaknuto je kako će studenti u slučaju policijske intervencije na prostoru Fakulteta pružiti pasivni otpor te svi sjesti na pod, a jedini način, kako su rekli, jest da ih se iznese s Fakulteta.

Organizatori prosvjeda i sastanka na kojem su doneseni zaključci o tijeku blokade jučer i danas internetom su pozivali studente te su istaknuli da su njihovim odzivom više nego zadovoljni.