NA PRIMORČEVU ZUBU

'Neka fakultet vrati studentima školarine'

23.04.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Nakon četiri dana studentske blokade Filozofskog fakulteta oglasio se konačno i ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac, koji je na konferenciji za novinare, koju je sazvao rektor Aleksa Bjeliš, izjavio da se ne smije miješati u autonomiju Sveučilišta jer bi tako prekršio Ustav

'Ministarstvo i Vlada ne određuju visine školarina, niti taj novac ide na račun Vlade', rekao je Primorac. Ministar također smatra neprimjerenim da se pojavljuje na mjestu blokade, jer bi netko mogao pomisliti da mu studenti rade PR, budući da traže upravo ono za što se premijer Sanader i on godinama zalažu, a to je društvo znanja.

Primorac je pozvao prodekana Filozofskog fakulteta Damira Borasa, koji se solidarizirao sa studentima koji provode blokadu, da odmah vrati školarine koje su tijekom ove godine ubrali od studenata, ako mu ovlasti to dopuštaju, jer je u suprotnom riječ o licemjerju.

'Pohvalio bih studente na čestitim i dobro provedenim prosvjedima, koji mogu biti primjer, ali se nadam da nije istina da

Studenti prozivaju ministra Primorca 

određene političke opcije stoje iza ovih prosvjeda, što se moglo pročitati ovih dana u medijima. Apsolutna je sramota ako se utvrdi da Krešimir Macan i njegova PR agencija stoje iza prosvjeda', smatra ministar Primorac. Macan je inače sudjelovao u SDP-ovim izbornim kampanjama u vrijeme Ivice Račana. Ministar znanosti i obrazovanja je nadalje naveo da se on zalaže za potpunu depolitizaciju, jer 'politici nema mjesta u obrazovanju'.

Zbog svega što se događa najavio je i donošenje novog Zakona o visokom školstvu. 'Mi se zalažemo za to da u Hrvatskoj školovanje od vrtića do doktorata bude besplatno, ali samo za one koji to zaslužuju' zaključio je ministar.

Rektor Aleksa Bjeliš na presici je prenio stav Rektorskog zbora o blokadi Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Oni smatraju da se tema besplatnog školovanja za sve ne može izdvojiti od ostalih pitanja koja se tiču svih segmenata sustava visokog obrazovanja te navode da bi se taj problem trebao raspraviti na nacionalnoj razini, uz sudjelovanje svih relevantnih sudionika u procesu visokog obrazovanja.

Rektorski zbor u potpunosti razumije zalaganje studenata za ostvarivanje besplatnog školovanja, ali ne mogu prihvatiti metode koje se pritom koriste. Zbog toga je donesen zaključak da će biti potrebno nadoknaditi svu nastavu koja se nije mogla provesti zbog blokade. Rektorski zbor spreman je razmotriti sva relevantna pitanja i pokrenuti traženje odgovora, ali žele, kako je prenio Bjeliš, da studenti izađu sa svojim predstavnicima, koji će vlastitim imenima i prezimenima preuzeti odgovarajuće zadaće i odgovornosti. 'Za mene je akademska sloboda pravo pojedinca s imenom i prezimenom', rekao je rektor Bjeliš.