USPJEŠAN PROJEKT

Parenzana ide dalje kao javna ustanova

25.03.2012 u 14:56

Bionic
Reading

Dovršetak druge etape međunarodnog projekta Parenzana, nazvanog po uskotračnoj pruzi koja je prije 110 godina povezivala 33 istarska mjesta od Trsta do Poreča, svečano je obilježen organiziranim biciklističkim doživljajem rute za oko 450 zaljubljenika u putovanja na dva kotača

'Parenzana se pokazala kao odličan projekt i brend koji može stvarati nove motive dolaska gostiju', kazao je pročelnik Upravnog odjela za turizam Branko Curić prilikom predstavljanja hrvatsko-slovenskog projekta 'Parenzana – put zdravlja i prijateljstva', teškog oko 612 tisuća eura. Kako je istaknuo, 520 tisuća eura odnosno 85 posto investicije pokriveno je sredstvima iz predpristupnih EU fondova.

U prvoj fazi, od 2006. do 2008. godine, naglasak je bio na revitalizaciji trase nekadašnje željezničke pruge zatvorene davne 1935, a kako se ovaj dugoročni projekt prekogranične suradnje, isprva težak 200-tinjak tisuća eura, pokazao vrlo uspješnim, suradnja sa slovenskim partnerima nastavljena je projektom Parenzana II.

Tijekom prve faze revitalizirano je 60-ak kilometara na području općina Vižinade, Karojbe, Motovuna, Oprtlja, Grožnjana te gradova Buja i Umaga, kao i 20-ak kilometara u slovenskom dijelu Istre, pri čemu je trasa bivše željezničke pruge prenamijenjena u biciklističku i pješačku trasu. Projekt je nastavljen 2009, s naglaskom na infrastrukturi, pa je tako izgrađeno 16 mostova i šest vijadukata, obnovljen je i proširen muzej Parenzane u Livadama, a uz revitalizirane dionice Vižinada – Poreč i Lama – Dekani, postavljene su i višejezične info-signalizacijske table, replike miljokaza, 15 odmorišta i pet vidikovaca te je razrađen i vizualni identitet projekta.

'Parenzana je živi projekt koji ne smije stati. Mora ići dalje, a jedna od ideja je osnivanje javne ustanove koja bi upravljala', veli Curić, istaknuvši kako je komercijalizacija nužna da bi se osiguralo financiranje održavanja staza i objekata. Ideje nastavka projekta Parenzana III još se razrađuju i ušminkavaju budući da ga Istarska županija kani sa slovenskim partnerima ponovno kandidirati za sredstva iz EU fondova, a procjena je da će težiti između 300 i 400 tisuća eura.

Ideja za motive budućih dolazaka gostiju jako je puno, a kako veli glavna koordinatorica projekta Manuela Hrvatin, natječaj je otvoren do 16. travnja pa se ideje za Parenzanu III, kao što su fitnes u prirodi, veliki zimski ultramaraton od Poreča do Kopra, povezivanje s Vinistrom te pretvaranje jedne istarske škole u mjestu Triban u hostel za mlade, još dotjeruju.