UZIMANJE NAKITA I DIONICA

'Bandićev model naplate dugova je bizaran'

24.03.2012 u 11:47

Bionic
Reading

'To je bizaran način naplaćivanja', komentar je ekonomskog analitičara Damira Novotnya na najnoviji prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prema kojem bi dužnici svoj dug Gradu mogli podmiriti davanjem nakita, dionica, automobila, nekretnina…

Cilj je da Grad naplati gotovo dvije milijarde kuna koje mu poduzetnici duguju s osnove komunalnih naknada, spomeničke rente, zakupnina…

Takovo što ne postoji nigdje u Europi, uobičajena praksa vani je da oni koji ne plaćaju gradski prostor, tada moraju izaći iz njega, a potom se taj slučaj rješava na sudu', kazao je Novotny za Večernji list.

Prijedlog Bandićeve odluke ide na sljedeću sjednicu Skupštine zakazane za četvrtak, o čijem prihvaćanju ovisi hoće li Grad uvesti neobičnu praksu naplate dugova.

Nezavisnom gradskom zastupniku Josipu Kregaru 'žao je što je početak obračuna s dužnicima dobio negativan prizvuk', ali napominje 'da nisu dužnici Zagreba građani koji moraju davati zlato i nakit, već bogati poduzetnici koji koriste svoj utjecaj kako dug ne bi morali platiti'.

Dragan Kovačević (HNS) pak pozdravlja inicijativu za naplatu dugova, ali se pita zašto se to nije odavno počelo rješavati.