Hrvatska PROPAO POKUŠAJ ZABRANE

Alkohol će se moći piti u zagrebačkim parkovima

U Zagrebu će se i dalje nesmetano moći sjesti na klupu u parku i popiti pivo. Naime, nakon što je Odbor za komunalno gospodarstvo Gradske skupštine jučer odbio prijedlog po kojem je trebalo biti zabranjeno konzumiranje alkohola na javnim površinama, isto je učinio i Odbor za prostorno uređenje, pa se isto može očekivati i na sjednici Skupštine u idući četvrtak

Podsjetimo, u prijedlogu koji je stigao pred Odbore stajalo je, između ostalog, da se svi koji se zateknu u na javnoj površini kako piju mogu kazniti novčanom kaznom od 700 do 1.000 kuna.

'Ja sam zakleti antialkoholičar, ali tko god da je predložio ovakav prijedlog, zabio si je autogol. Pa u jednom Hyde oparku u Londonu poslovni ljudi u vrijeme pauze za ručak izađu i sjednu na travu, ručaju i popiju čašu vina ili pivo', kazao je zastupnik SDP-a Dragan Korolija Marinić, po struci liječnik.

Nezavisna vijećnica Vera Petrinjak-Šimek upitala je predlagače: 'Ima li igdje na kugli zemaljskoj da je zabranjeno popiti pivo na klupi u parku?'

Odgovor nije dobila, ali je od predstavnika predlagača mogla čuti da je razlog za prijedlog bio činjenica da statistički podaci govore da sve više mladih pije, da je alkoholizam u porastu i da se dobna granica spustila na četrnaest godina.

Unatoč tome, Odbor je prijedlog odbio uvažavajući i stav Savjeta mladih Grada Zagreba koji mu se usprotivio uz obrazloženje da bi se uvođenjem zabrane pijenja na javnoj površini 'ograničila osobna prava i slobode pojedinaca, što je Ustavom zajamčeno dopušteno samo u četiri slučaja: zaštita sloboda i prava drugih pojedinaca, pravnog poretka, javnog morala i zdravlja.

180011,169449,167814,183441

Budući da pojedinac konzumiranjem pića koja sadrže alkohol ni na koji način ne ugrožava navedene kategorije, uvođenje ovako represivne odredbe, koja ograničava ustavom zajamčena prava pojedinaca, protivno je Ustavu'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još