ZAŠTO MILANOVIĆ ODBIJA HRVATSKI RADIO?

'Nije korektno obvezati se samo jednom mediju na redovita gostovanja'

23.03.2012 u 15:54

Bionic
Reading

Na najave s HRT-a da će se zbog nesusretljivosti novog SDP-ovog premijera Zorana Milanovića ugasiti dugogodišnja radijska emisija 'Kako vlada Vlada', odgovorila je glasnogovornica Vlade Ivana Grljak: tvrdi da gostovanja članova Vlade nikada nisu bila sporna, ali da nije ni pošteno trajno se nekome mediju se obvezati na gostovanja

'Svi mediji su za nas ravnopravni. Nikada nisu bila sporna gostovanja nijednog člana Vlade ni u jednom mediju, pa tako i predsjednika Vlade Zorana Milanovića kada za to postoji povod i kada obveze to dopuštaju. Nijednom mediju se ne možemo obvezati na redovita gostovanja jer to ne bi bilo ni fer ni korektno prema drugima', objasnila je glasnogovornica Vlade Ivana Grljak zašto premijer odbija gostovanja na HRT-u.

Kako saznaje Novi list, na Hrvatskom radiju su razočarani, ali ne i iznenađeni jer novi premijer odbija činiti ono u čemu su premijeri posljednjih 12 godina bili redoviti: odazivati se svakoga mjeseca u emisiju 'Kako vlada Vlada' koja je zamišljena u formi intervjua.

'Baš nikakvog odgovora nismo dobili. Dugo godina sam novinarka i nikada se nisam našla u situaciji da nas ovako ignoriraju', kazala je za Novi list Silva Celebrini, urednica i voditeljica emisije. Djelatnici HR-a su, naime, uvjereni da Milanovića gostovanje u toj emisiji ne zanima.

'Ništa se strašno nije dogodilo. Stvar je premijerove dobre volje želi li gostovati ili ne. Samo je je čudno da nitko od službi ustrojenih oko premijera nije mogao odgovoriti na naš upit', kazao je glavni urednik HR Duško Radić

Inače, slične emisije postoje i za druge predstavnike vlasti, pa tako se i dalje redovito emitira emisija 'S Markova trga' u kojoj se razgovara s predsjednikom Sabora te emisija 'S predsjednikom na kavi' u kojoj, sam naziv govori, gostuje šef države s Pantovčaka.

Osim objašnjenja da nitko nema pravo na privilegiju redovitog odazivanja na intervjue, pa ni javni medij, u Vladi se moglo čuti da vladajućima u Banskim dvorima nije jasno zašto bi samo Milanović na Hrvatskom radiju govorio o tome kako vlada Vlada jer premijer nije jedini član Vlade.

Je li ovo zatvaranje Vlade prema javnosti ili tek ravnopravniji odnos prema medijima - imat ćemo prilike vrlo brzo prosuditi, a sigurno je da će vladajući po tom pitanju biti pod povećalom. Zasad se mišljenja novinara koji pišu o radu ministara i premijera uvelike razilaze; dok jedni tvrde da je nova vlada znatno zatvorenija, drugi će posvjedočiti redovitom javljanju glasnogovornice u Banskim dvorima. Kako praksa još nije ustaljena, pa čak nisu ni imenovani svi glasnogovornici ministarstava, trenutno je nemoguće dati objektivan sud.