Hrvatska OŠTRA OSUDA HND-a

Krajnje je neetično objaviti fotografiju obješenoga čovjeka

Hrvatsko novinarsko društvo oštro je reagiralo na objavu fotografije mrtvog Igora Benete, jednog od optuženika za ratni zločin u Gruborima, u čije se samoubojstvo vješanjem pojavljuju sve veće sumnje. Fotografiju je najprije objavio tjednik Aktual, a potom i Jutarnji list, pa je HND službeno pozvao vlastito Vijeće časti te nedavno osnovano Vijeće za medije na osudu ovog poteza

'Novinarsko istraživanje tog slučaja opravdano je i poželjno, no objavljivanje fotografije obješenog tijela Igora Benete grubo krši osnovna načela Kodeksa časti hrvatskih novinara i Publicističkih načela Vijeće za medije. Sve relevantne informacije i sumnje u moguća zataškavanja čitateljima su mogle biti prezentirane i bez krajnje uznemirujuće fotografije koja, osim toga, po svojoj kvaliteti, ne pruža mogućnost donošenja bilo kakvih zaključaka.

Čak je i upitno je li riječ o Igoru Beneti, a javnom prezentacijom načina na koji je umro dodatno se traumatiziraju i čitatelji i njegova obitelj', stoji u reakciji koju je u ime HND-a potpisala potpredsjednica Ana Raić-Knežević.

Redakcija Jutarnjeg lista uz tekst i uznemirujuću fotografiju je objavila i ispriku obitelji Igora Benete 'zbog boli koju im nanosi', no oni smatraju da je upravo fotografija osobe obješene na stablo važan dokaz i poticaj nadležnim institucijama da slučaj riješe.

169554,183868,183227,161971
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još