Hrvatska ŠKOLA ŠTEDNE VOŽNJE

Otkrijte kako potrošiti upola manje goriva!

Rast cijene goriva ne treba vas previše brinuti. Vozite li eko-načinom, uštede su ogromne, a dobrobiti ovakvog načina vožnje, osim na vašem džepu, osjetit će se na smanjenju štetnih tvari, ali i povećanom sigurnosti na cestama

Sami smo provjerili kolika je ušteda i razlika nas je zapanjila. Slobodnim stilom vožnje na istoj smo ruti ostvarili potrošnju goriva od oko 12 litara na sto kilometara. Istu smo rutu odvezli i eko-načinom vožnje i rezultat je nevjerojatan: potrošnja je nešto viša od pet litara goriva na sto kilometara!

No, želite li voziti i uštedjeti, zaboravite na jurcanje, naglo kočenje, mijenjanje brzina na visokom broju okretaja, vožnju uz klimu na maksimumu ili pak na grijana sjedišta… Postoji nekoliko zlatnih pravila, a glavno je da koristite sve tehničke mogućnosti automobila, od pokazivača broja okretaja, preko signala koji vas upozorava kako je vrijeme za mijenjanje brzine, pa sve do putnog računala.
183505,183214,183261,180744
Uz to je bitno i održavanje guma jer ako je tlak prenizak, potrošnja goriva je previsoka. Isključite sve potrošače koji vam nužno ne trebaju i krenite. Iako su vas možda učili kako prije zavoja treba prebaciti u nižu brzinu, instruktor eko-vožnje predlaže da, ako zavoj nije preoštar, samo lagano prikočite i prođete ga u postojećoj brzini. Sve o eko-vožnji doznajte na portalu ekovoznja.hr.

Mali tečaj eko-vožnje pogledajte u video-prilogu.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još