KONAČNO ZAVRŠETAK PRIČE?

Šprem 'u osnovi' zadovoljan Hrvatinovim pismom

23.03.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Nakon što se jutros povodom pisma predsjednika Sabora Borisa Šprema i izjava predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića oglasio šef Vrhovnog suda Branko Hrvatin, zaključnu riječ u priči koja traje već nekoliko tjedana imao je čelni čovjek parlamenta

'Ja sam u osnovi zadovoljan tim odgovorom jer se gospodin Hrvatin kao predstavnik sudbene vlasti očitovao da se nisam miješao u sudbenu vlast, što mi je spočitnuo sudac Turudić, i da sam imao pravo napisati pismo tražeći određeni odnos sudbene vlasti. To kako je gospodin Hrvatin komentirao, odnosno nije komentirao odnos gospodina Turudića prema Saboru, ostavljam da ocjenjuje i procjenjuje stručna, znanstvena, medijska i sveukupna javnost', prokomentirao je Šprem odgovor koji je jutros dobio od predsjednika Vrhovnog suda Branka Hrvatina

Podsjetimo, Šprem se Vrhovnom sudu obratio pismom u kojem stoji da je predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda i sudac Ivan Turudić uvrijedio i omalovažio Sabor kada je 16. ožujka bivšem predsjedniku Sabora Luki Bebiću, kao svjedoku na sudu u postupku protiv bivšega premijera Ive Sanadera, rekao: 'Gledajte, niste u Saboru, ja vas upozoravam da se pristojno ponašate' te je u svom dopisu objasnio kako smatra da se sudac Turudić treba javno ispričati Saboru.

'Međusobno povjerenje i uvažavanje između institucija državne vlasti, prije svega zakonodavne, izvršne i sudbene, temelj je za jačanje povjerenja građana, a mi znamo da građani, po svim istraživanjima u zadnjih nekoliko godina, svrstavaju pravosuđe, zakonodavnu i izvršnu vlast na dno ljestvice povjerenja. Da bismo to povjerenje vratili, za to se moramo pobrinuti i zato sam ja reagirao kao što sam reagirao na, po meni, i dalje ispad jednog suca koji nije bio primjeren i koji pokazuje da nema dovoljno obzirnog odnosa prema zakonodavnom tijelu', pojasnio je Šprem još jednom zašto se potužio Vrhovnom sudu.

Josipović: Neke izjave možda nisu bile najsretnije

Prijepor između Šprema i Turudića komentirao je i predsjednik Ivo Josipović. Rekao je kako misli 'da je osim pravne dimenzije vrlo važno imati civiliziranu komunikaciju među granama državne vlasti koja mora polaziti od međusobnog uvažavanja'.

'Neke od tih izjava nisu možda bile najsretnije, one možda nisu povod za veliki rat, ali mislim da se mora paziti da se nikoga, pa ni pripadnike druge vlasti, a Sabor jest vrhovno zakonodavno i političko tijelo u Republici Hrvatskoj, ne omalovažava', rekao je predsjednik Josipović. (HRT.hr)

Na njegovo pismo jutros je odgovorio i šef Vrhovnog suda Hrvatin, rekavši da Šprem svojim dopisom nije izvršio pritisak na pravosuđe, kao što mu je to spočitnuo Turudić. Hrvatin se u svojem odgovoru i ovlaš osvrnuo na konkretan slučaj, poručivši da nema osnove za pokretanje ikakvog postupka protiv Turudića.

Pismo svog nadređenog Branka Hrvatina, Turudić nije htio komentirati, davši do znanja da je za njega to završena priča. Na istom tragu je i Šprem.

'Ja smatram da je to gotovo i da je postignut cilj – da se međusobno kao tri vlasti moramo uvažavati kako bismo što prije izašli iz krize, jer bez jačanja institucija to nećemo uspjeti', rekao je Šprem.

Upitan smatra li i dalje da se Turudić treba ispričati, Šprem je kazao 'da je to pitanje za sudbenu vlast te da on kao predsjednik Sabora ne smije dati odgovor na to pitanje'.