ZLOČIN NAD UMJETNOŠĆU

Daruvarska 'Gola Maja' pronađena razrezana na 13 dijelova

22.03.2012 u 16:43

Bionic
Reading

Ukradena skulptura 'Kupačice', rad poznatoga hrvatskog kipara Antuna Augustinčića koji Daruvarčani odmila zovu 'Gola Maja', pronađena je izrezana na 13 dijelova, ali će joj restauratori vratiti originalni izgled, rekao je danas na konferenciji za novinare u Daruvaru Bruno Marić, zamjenik ravnatelja Daruvarskih toplica, zdravstvene ustanove u čijem je vlasništvu skulptura

Unakaženi kulturni spomenik grada Daruvara, ukraden prošloga tjedna iz Julijeva parka, pronađen je u jednom stanu u centru Zagreba razrezan na 13 dijelova. Bruno Marić je na konferenciji za novinare rekao da se brzo nakon krađe 200 kilograma teške skulpture ušlo u trag lopovima na temelju dojave muškarca iz Zagreba kojemu, zbog sigurnosti, nije otkrio identitet.

'Zahvaljujući medijskom odjeku o nestanku skulpture, muškarac nas je nazvao i izrazio sumnju. Odmah smo alarmirali policiju, koja je utvrdila da je riječ o osnovanoj dojavi', rekao je Marić i dodao da će pojedinosti o počiniteljima i načinu na koji je skulptura ukradena i odvezena u Zagreb iznijeti policija nakon kriminalističke istrage.

Dijelovi 'Gole Maje', kako građani nazivaju omiljenu skulpturu, vraćeni su u Daruvar, a njezina će restauracija početi za nekoliko dana u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

'Srećom 'Kupačica' je tako izrezana da je možemo spasiti i vratiti joj izvorni izgled, za što nam je potrebno 30 radnih dana', rekao je ravnatelj Ljevaonice Željko Mačešić, dodajući da je krađu olakšalo i to što skulptura nije bila pričvršćena klinovima, nego samo zalijepljena za postolje.

'Kupačica' će, po Marićevim riječima, biti vraćena na isto mjesto gdje je bila, ali uz drukčije sigurnosne mjere.

Brončana skulptura izrađena je 1927. godine, a u Julijev park u Daruvaru postavljena je 1956. godine.