MUP UPOZORAVA

Od nedjelje nisu obavezna upaljena svjetla danju

22.03.2012 u 14:49

Bionic
Reading

U noći sa subote na nedjelju, sa 24. na 25. ožujka, prelazi se na ljetno računanje vremena i prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, priopćio je danas MUP

Zakon o sigurnosti prometa na cestama nalaže vozačima da u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima tijekom vožnje danju moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.

Ta obaveza za motorna vozila prestaje prelaskom na ljetno računanje vremena, no ostaje za motocikle i mopede koji tijekom cijele godine moraju imati upaljena kratka svjetla. Novčana kazna za taj prekršaj je 300 kuna.

Ljetno računanje vremena počinje 25. ožujka u dva sata pomicanjem sata jedan sat unaprijed, a završava 28. listopada u tri sata.

Obveza paljenja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena pravda se ekološkim razlozima (smanjenje potrošnje goriva, a time i manja emisija CO2), a prometni stručnjaci smatraju da je bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje jer ona i za sunčanih dana pridonose većoj sigurnosti prometa, a time i smanjenju nesreća.

Dnevna svjetla su posebna svjetla predviđena za vožnju po danu, a uglavnom ih imaju automobili više klase (pale se automatski čim se upali vozilo) i razlikuju se od kratkih svjetala. Većina automobila u Hrvatskoj, po podacima HAK-a, nema dnevna svjetla te vozači često pogrešno misle da su to kratka svjetla ili svjetla za označavanje vozila.