Hrvatska NEONACISTIČKI DUĆAN

Napokon inspekcija u Izvan kontrole

U odgovoru na upite tportala Državni inspektorat je najavio da će posjetiti butik Izvan kontrole u kojem se prodaje kontroverzna modna marka Thor Steinar, no ističu da je neonacistička scena posao policije

Trebalo je nekoliko dana i jedno medijsko prozivanje, no došle su i reakcije državnih institucija – policije i Državnog inspektorata – u vezi toga što zagrebački dućan Izvan kontrole prodaje odjevnu marku Thor Steinar, omiljenu na neonacističkoj sceni. Policija je u srijedu kasno popodne zaključila da u tome nema ništa sporno, a Državni inspektorat svoj odgovor na pitanja tportala dostavio jučer.

Kada je riječ o obilježjima ekstremno desne scene, Državni inspektorat smatra da ona 'nisu u nadležnosti ovoga tijela' te upućuje da se 'obrati MUP-u radi mogućeg njihovog postupanja u tom smislu'. Ipak, Državni inspektorat svoju nadležnost prepoznaje 'u dijelu teksta koji se odnosi na prodaju zaštićene robne marke' te najavljuju da će 'Odjel prometa roba i usluga obaviti inspekcijske i druge poslove koji se odnose, između ostaloga, i na primjenu i provođenje zakona i drugih propisa u području zaštite industrijskog dizajna i žigova'.

'U tom smislu provest ćemo inspekcijski nadzor nad primjenom pojedinih propisa iz svog djelokruga kod konkretnog subjekta.'

Treba podsjetiti da je u Njemačkoj odjeću etikete Thor Steinar, iznimno popularnu među neonacistima, zabranjeno nositi u Bundestagu, dakle saveznom parlamentu, kao i parlamentu pokrajine Mecklenburg-Vorpommern. Nadalje, ako na sebi nosite majicu Thora Steinara, neće moći ući na stadione Borrusije iz Dortmunda, berlinske Herthe i Werdera iz Bremena.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još