MINORNA ODSTUPANJA

Zatvoreno gradilište Kerumovog hotela Marjan

21.03.2012 u 14:59

Bionic
Reading

Slučajno ili ne, poduzetnik i istovremeno gradonačelnik Splita Željko Kerum našao se na udaru građevinske inspekcije doslovno u prvim tjednima mandata nove vlade. Još u siječnju, odmah po stupanju na dužnost novog ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka, inspektori su prekontrolirali gradilište njegova hotela Marjan, pronašli odstupanja od projekta i izdali zabranu daljnjih radova

Iz Ministarstva graditeljstva za tportal su potvrdili postupanje inspekcije 'zbog odstupanja od potvrđenog glavnog projekta' te zabranu gradnje koja će ostati na snazi 'sve dok se investitor ne uskladi sa zakonom'. No, kako doznajemo, Kerumov prekršaj u ovom slučaju doista je minornog karaktera: radi se o manjim izmjenama koje su se dogodile tijekom izvođenja radova, i to oko otvora na konstrukciji i izgledu jedne građevinske ploče, što su situacije uobičajene na svim većim gradilištima.

Usprkos naporu, novi ministar nije uspio splitskom gradonačelniku pronaći veće nepravilnosti naprosto zato što je cijeli projekt pokriven urednim dozvolama koje je izdala bivša HDZ-ova vlast u Splitu, a potvrdili njegovi koalicijski partneri, točnije Vrdoljakovi prethodnici Marina Matulović-Dropulić i Branko Bačić.

Hotel Marjan je, naime, tijekom obnove nabujao do neslućenih razmjera, pa je kompleksu pridodano nekoliko novih objekata na zapadnom dijelu parcele, zbog čega su okolni stanari mjesecima prosvjedovali. Nisu uspjeli, splitski poduzetnik u presudnim trenucima uživao je veliku naklonost urbanista, inspektora i političara.

Samom Kerumu, čini se, zabrana radova nije previše teško pala: obnova najpoznatijeg splitskog hotela zbog nedostatka sredstava ionako traje punih šest godina, on sam gotovo svake zime najavljivao je dovršetak 'do iduće sezone', a akcija inspekcije bit će mu izgovor za još jedno probijanje rokova i propuštanje sezone 2012. A prije gotovo dvije godine, podsjetimo, tvrdio je da je Marjan 'gotov, treba još samo unijeti namještaj'.

Projekt koji se procjenjuje na čak milijardu kuna očito je postao prevelik zalogaj za splitskog gradonačelnika, zbog njega je prodao brojne nekretnine, pa čak i dio vlastitih supermarketa. Oglasio je i prodaju ili iznajmljivanje dijela poslovnih prostora u sklopu samog kompleksa na Zapadnoj obali, čini se da ni to ne pomaže. Crna rupa guta novac, kraj se ne nazire...