SAMO U HRVATSKOJ

Dobio otkaz jer je upozorio da tvrtka ne plaća doprinose

21.03.2012 u 16:34

Bionic
Reading

Ante Pavić, sindikalni povjerenik dnevnog lista Business.hr, dobio je otkaz jer je šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanika Paula Vandorena, koji je bio gost novina, upoznao s činjenicom da radnicima plaće kasne nekoliko mjeseci, a obvezni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje nisu im uplaćeni od studenoga 2010. godine

Otkaz mu je, doznajemo, uručio direktor Amir Šibić, a zbog cijelog slučaja oglasio se i Sindikat novinara Hrvatske koji upozorava da je u ovom slučaju prekršen Zakon o radu.

Sindikat napominje da je Zakon o radu posebno štiti sindikalne povjerenike od otkaza.

Naime, Sindikat navodi da članak 249. Zakona o radu izričito kaže:  sindikalnom povjereniku za vrijeme obavljanja te dužnosti i šest mjeseci nakon prestanka te dužnosti, a bez suglasnosti sindikata, nije moguće: 1) otkazati ugovor o radu ili 2) na drugi način staviti ga u nepovoljniji položaj u odnosu na njegove dotadašnje uvjete rada i u odnosu na ostale radnike.

Stoga Sindikat novinara Hrvatske traži od poslovodstva Business.hr da hitno poništi odluku o izvanrednom otkazu sindikalnom povjereniku Anti Paviću u interesu poštivanja zakonodavstva Republike Hrvatske i ugleda tvrtke koji je ovakvim nezakonitim postupkom poslovodstva ozbiljno narušen.

Otkaz sindikalnom povjereniku protusindikalni je čin zastrašivanja radnika kojim se radnicima pokušava uskratiti temeljno ljudsko pravo na sindikalno organiziranje, a time i na djelotvornu zaštitu koju samo organizirani u sindikat mogu ostvariti u ovom 'divljem' kapitalizmu, zaključuje SNH u svom priopćenju.

Sam Pavić kaže da mu je otkaz jutros uručen uz obrazloženje da je 'iznio niz neistina i informacija koju su naštetile ugledu tvrtke'.

'Sada po hodnicima tvrde da nisam ni sindikalni povjerenik, što je notorna neistina jer je uprava s mojim imenovanjem bila upoznata. Jutros kada sam došao na posao nisam se mogao ulogirati u računalo, a potom su ga i odnijeli. Dokaz da nešto u Businessu ne štima je i podatak da su najiskusniji novinari otišli ili im je dan otkaz', kazao je Pavić koji je najavio da će zbog nezakonita otkaza tužiti tvrtku i da se tvrdnje o neplaćenim doprinosima lako mogu provjeriti.

Glavni urednik Business.hr Plamenko Cvitić tvrdi kako Pavić iznosi neistine i da nije sindikalni predstavnik u novini.

'Pavić nije sindikalni predstavnik. On novu Upravu Business.hr i mene s kojim se susreće svaki dan nikad nije upoznao s tom činjenicom, a morao je po zakonu. Na mjestu glavnog urednika sam mjesec dana i nije mi poznato da je on sidikalni povjerenik', kazao je Cvitić.

Upitan zašto onda Sindikat novinara Hrvatske šalje priopćenje za Pavića ako on nije njihov povjerenik Cvitić kaže kako mu je potpisnica prioćenja, članica IO SNH-a Jasmina Popović rekla 'da je ona samo tehnički potpisala priopćenje jer predsjednik i tajnica to nisu bili u mogućnosti'.

Cvitić
također navodi da nije točno da novinarima kasne plaće te da je polovicom veljače sjeo prvi dio za siječanj, a početkom ožujka drugi dio. Međutim, Pavić tvrdi da je tek danas uplaćeno posljednjih dvadeset posto za siječanj.

'Što se tiče doprinosa izražavam određenu rezervu da oni nekim zaposlenicima nisu uplaćivani. Kroz Business.hr proteklih su godina prodefilirale različite Uprave pa je moguće da se doprinosi nisu platili. no koliko sam upoznat Uprava je od Porezne uprave zatražila da se kašnjenja plate obročno', zaključio je Cvitić.