KOMEMORACIJA IMRI AGOTIĆU

'Hvala vam i slava, generale - počivajte u miru'

20.03.2012 u 16:34

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske, u nazočnosti obitelji, predsjednika Republike Ive Josipovića, ministra obrane Ante Kotromanovića i drugih visokih državnih dužnosnika te mnogih aktivnih i umirovljenih časnika Oružanih snaga, oprostili su se danas na komemoraciji u Domu Hrvatske vojske 'Zvonimir' od generala zbora Imre Agotića, koji je umro u nedjelju

General Agotić, rečeno je na komemoraciji, dao je nemjerljiv doprinos razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske i obrani tijekom Domovinskog rata te posebice kao prvi zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

Predsjednik Republike Ivo Josipović i vrhovni zapovjednik OS RH rekao je da je Hrvatska izgubila jednog od najboljih sinova te da je njegov doprinos stvaranju Oružanih snaga i sigurnosnog sustava zaista nemjerljiv, njegov odlazak nenadoknadiv gubitak za Hrvatsku.

Istaknuo je da će nedostajati generalove sugestije kao trezvenog profesionalca, podsjećajući na njegov rad s najbližim suradnicima na stvaranju uvjeta za obranu Hrvatske.

Znanje i vještine prekaljenog vojnika, visoku razinu profesionalnosti i svijest o poštovanju međunarodnih konvencija prenosio je svojim suradnicima i vojnicima, i dočasnicima i časnicima, kojima će i dalje biti inspiracija, rekao je, dodajući da je njegov doprinos bio velik u miru i u ratu.

Predsjednik Josipović istaknuo je da će nam nedostajati kvalitete generala Imre Agotića. 'Hvala vam i slava, generale - počivajte u miru', oprostio se predsjednik od generala Imre Agotića i izrazio sućut njegovoj obitelji.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general Drago Lovrić rekao je da je general Agotić bio jedan od najvažnijih časnika Hrvatske vojske i u stvaranju HRZ-a te da mu je bio prijatelj i vojnički uzor.

'Ostavio je neizbrisiv trag u povijesti i stvaranju hrvatske države i Domovinskom ratu', rekao je general Lovrić i dodao da ga se pamti u jeku Domovinskog rata ratne 1991. godine kao zapovjednika Zbora narodne garde, ali i kao glavnog pregovarača s predstavnicima tadašnje JNA i međunarodne zajednice. 'Pamtimo ga kao osobu velikog znanja i odlučnosti', rekao je i istaknuo ulogu generala Agotića u stvaranju HRZ-a.

Ministar obrane Ante Kotormanović istaknuo je govoreći o generalu Imri Agotiću da je otišao 'dobar čovjek i dobar i pametan časnik Hrvatske vojske i osoba koja se među prvima uključila u obranu Hrvatske'. Generala je krasila odvažnost, odlučnost i pamet, rekao je, dodajući kako ga je nekoliko dana prije smrti posjetio s nekolicinom umirovljenih visokih časnika Oružanih snaga, a razgovarali su o zadržavanju borbenih sposobnosti HRZ-a.

'Dragi generale, mi ćemo zadržati sposobnosti HRZ-a, ali, nažalost, nismo uspjeli zadržati vaš život', oprostio se ministar od generala Imre Agotića i izrazio sućut obitelji i u ime predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i u osobno ime.

U predvorju Doma HV-a 'Zvonimir' otvorena je knjiga žalosti u povodu smrti generala Agotića, a na komemoraciji je prikazan i prigodni film o njegovoj ulozi u Domovinskom ratu i stvaranju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.