SKANDALOZNA OBRANA PEDOFILA

Nadbiskup Puljić: Crkva ne podliježe državnim zakonima

20.03.2012 u 14:34

Bionic
Reading

'Policija zna što ja smijem i ne smijem prijavljivati i u ovom slučaju sam mirne savjesti', izjavio je u današnjem obraćanju novinarima zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, osvrnuvši se na slučaj dugogodišnjeg bibinjskog župnika Nedjeljka Ivanova koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje dječaka

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić smatra neprihvatljivim medijski senzacionalizam, a na napise kako je Crkva zataškavala slučaj kaže kako ne podliježe državnim zakonima koji se odnose na obveznu prijavu saznanja o počinjenju teškog kaznenog djela. Takva procedura, prema propisima Crkve, obvezna je naime samo u anglosaksonskim kongregacijama.

'Pa nisam ja neki organ ili institucija koji surađuje s Udbom, pa ima neke diskrecije. Vi ste prije mene saznali za to, pa tko je od vas to prijavio policiji?', pitao je novinare nadbiskup.

Puljić je istaknuo kako statistički podaci pokazuju upravo suprotno uvriježenom mišljenju kako je pedofilija sveprisutna u Crkvi. Otkrio je i kako je dosad prikupljen veći broj iskaza o slučaju don Ivanova te da je s njim u kontaktu, no samo onoliko koliko je potrebno kako bi ga informirao o pokrenutom postupku, piše portal ezadar

Crkva se ovako indirektno osuđuje jer brani dostojanstvo čovjeka, a don Ivanov ima pravo na časnu obranu iako je već medijski osuđen, zaključio je mons. Puljić.